Neslihan Kır Unan
Kafa Çarpmasını Önemseyin
4311


Aileler tarafından önemsenmeyen kafa çarpmaları sonucu, çocuklarda bilinç kaybı, körlük, işitme ve konuşma bozukluğu, felç gibi kalıcı hasarlar görülebiliyor. Bu durumda doktora başvurmak hayat kurtarıyor. 
Çocukların hem kafatası yapılarının hem de boyun kaslarının yetişkinlere göre çok daha ince olduğunu söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kaya Kılıç, en hafif darbeden en ağır darbeye kadar nasıl meydana gelirse gelsin asla ihmal edilmemesi gereken kafa travmaları hakkında bilgi verdi. Kafa travmalarının çocuklarda yetişkinlere göre çok daha sık görüldüğünü söylen Prof. Kılıç, sebeplerini şöyle açıkladı: "Anatomik sebeplerine baktığımızda çocuğun başı vücuduna göre daha büyüktür.

Çocuklar Tehlikeye Açıktır

Çocukların boyun kasları henüz güçlenmemiştir ve çok incedir buna bağlı olarak boynun başı taşıyacak gücü oldukça azdır. Bir diğer sebep ise çocukların etrafı keşfetme merakları onları tehlikelere açık hale getiriyor. Kafa travmasının trafik kazaları, yüksekten düşme ya da hafifçe düşme, kafaya darbe alma şeklinde oluşabileceğini belirten Prof. Kılıç, tüm bunlar sonucunda kırık, çatlak ve buna bağlı kanamalar oluşabilir. Çatlak olmasa bile beynin kafa içerisindeki sarsıntısı nedeniyle ödem oluşup, beyin şişebilir. Contre-Coups dediğimiz bir durum vardır. Çocuk alınına darbe almıştır fakat o darbe beynin görme merkezine denk gelmiştir ve bu çocuğun kör olmasına sebebiyet verebilir.

İlk Belirti: Kusma

Çocukların en küçük bir çarpma, düşme gibi durumlarını aileler mutlaka önemsemeli ve doktora götürmeli. Belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar: mide bulantıları, kusmalar gibi dedi. Kafa travması yaşayan bir çocuğa nasıl yaklaşılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çocuk kafaya darbe aldığı zaman boyun ve karın içindeki dalak, bağırsak ve karaciğer de etkilenebilir. Eğer düşme ya da çarpma sonucu çocuğun bilinci kapalıysa çocuk kusmaya başlar. Bilinci kapalı olan çocuk kustuğunu yutar ve bu da nefes almasını engeller. Bu durumda çocuğun boynunu kesinlikle oynatmadan tüm vücuduyla yan döndürüp tıkanmamasını sağlamalıyız. Ambulans gelinceye kadar çocuk hareket ettirmemeli, etrafında kalabalık oluşturulmamalı, solunum yolu açık tutulmalıdır.

Merdiven ve Balkona Dikkat

Prof. Kılıç, ''belki kazaların önüne geçemeyiz ama alınacak önlemlerle sonuçları hafifletebiliriz.'' diyerek ailelere uyarılarda bulundu:

- Çocuğu havalara atıp hoplatarak sevmeyin.

- Evde asla yalnız bırakmayın.

- Merdivenlere dikkat edilmeli, balkonlarda ve pencerelerde mutlaka korkuluk bulunmalı.

- Otomobillerde özel çocuk koltukları kullanın.

- Bisiklet sürerken kask kullanmasına dikkat edilmeli.

- En küçük darbe dahi dikkate alınıp çocuk doktora götürülmeli.


Neslihan Kır Unan
Neslihan Kır Unan