Dr. Pınar Berik Keskin
Soğuk Algınlığı mı, Alerji mi?
8870

 

Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük şikayetleri var. Nedeni  soğuk algınlığı mı, alerji mi olabilir? Aşağıdaki bilgiler ayırımda yardımcı olabilir.

 

 

Soğuk Algınlığı ve Alerji Nedir ?

 

Soğuk algınlığının sebebi  yüzlerce farklı virus olabilir. Bağışıklık sisteminizin harekete geçmesi sonucu burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük gibi bulgular meydane gelir.

 

Viral infeksiyonlar bulaşıcıdır. Burun akıntısı, öksürük ya da ellerle bulaşabilir. Bağışıklık sisteminiz savaşmayı bıraktığında semptomlar da kaybolur.

 

Alerji sebebi ise  aşırı çalışan bağışıklık sistemidir. Ev tozu ya da polen gibi dış etkenlere karşı vücudunuzun verdiği bir cevaptır. Vücudunuz aynı soğuk algınlığıyla savaşta olduğu gibi histamin gibi kimyasal maddeler salgılar. Öksürük, burun akıntısı, burunda tıkanıklık meydana gelir. Alerji, bulaşıcı değildir. Genetik eğilim olabilir.

 

 

Soğuk Algınlığı ve Alerji Arasındaki Farklılıklar

 

Özellikleri

Soğuk Algınlığı

Alerji

Süre

3 – 14 gün

Alerjene maruz kaldığı sürece, günler veya aylar sürebilir.

Görülme zamanı

Daha çok kışın olmak üzere herhangi bir zamanda olabilir.

Bazıları mevsimsel olmakla birlikte herhangi bir zamanda görülebilir.

Semptomların Başlangıcı

Virusle temastan sonra birkaç gün içinde başlayabilir.

Alerjenle temasdan sonra ani başlayabilir.

Öksürük

Sıklıkla

Bazen

Ağrı

Bazen

Asla

Ateş

Bazen

Asla

Yorgunluk

Bazen

Bazen

Kaşıntılı, sulu gözler

Nadiren

Sıklıkla

Boğaz ağrısı

Sıklıkla

Bazen

Akan veya tıkalı burun

Sıklıkla

Sıklıkla

 

 

Aralarında farklıklar olmakla birlikte yine de iki durum sıklıkla birbirine karışabilmektedir. En önemli farklılık soğuk algınlığının genellikle 14 günden daha uzun sürmemesidir.

 

Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

 

Nedenleri farklı olduğu için alınabilecek önlem stratejileri de farklıdır.

 

Alerji İçin Önlemler:

 

Temel önlem, sorumlu alerjenden kaçınmaktır. En sık görülebilen nedenler ev tozu akarları, küfler, polenler, hayvan epitelleridir.

 

Soğuk Algınlığı Önlemleri:

 

Virusun vücuda girişine engel olabilmek için hasta kişilerden uzak durmak, el yıkama, kapalı ortamlara özellikle kış aylarında girmemek olarak sayılabilir.

 

Tedavi:

 

Her iki hastalığın da kesin tedavisi yoktur. Ancak semptomları hafifletip bu dönemi daha rahat atlatmak sağlanabilir. Yaşa uygun antihistaminikler, dekonjestanlar, burun spreyleri bu amaçla kullanılabilir.

 

Her iki hastalık da nadiren ciddi kompliksyonlara neden olmakla birlikte uzun sürdüğünde sinus infeksiyonları, orta kulak infeksiyonlarıyla sonuçlanabilir. Semptomlar uzun sürdüğü, hayat kalitesini olumsuz etkilediği ya da giderek artığında çocuk doktorunuzla görüşmekte fayda olacaktır.

 

Dr. Pınar Berik Keskin

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Dr. Pınar Berik Keskin