Dr. Pınar Berik Keskin
Bebeğim İlk Adımlarını Atarken Ayakkabı Giymeli mi?
4517


Bebeğimin ilk dişi, ilk oyuncağı, ilk çorbası derken, uzun bir emekleme döneminden sonra ilk adımlarıyla beraber “ayakkabı giymeli mi, nasıl bir ayakkabı almalıyım?” soruları gelir aklınıza.

 

İlk olarak bebeğinize hemen bir ayakkabı almanın çok doğru bir yaklaşım olmadığını söyleyebilirim. Ayakkabı, ayağı korumak içindir. Yani özellikle ev ortamında ayakkabı giydirmeye hiç gerek yoktur. Yalın ayak, en fazla çift çorapla yürümesi, yeri hissetmesi, ayak kaslarının normal gelişmesi açısından daha faydalıdır. Bebeğiniz bu şeklide yeri daha iyi algılayacak, daha kolay yürüyecektir. Yere çıplak ayakla basmak da düztabanlığa neden olmaz. Üşümez, karını ağrımaz merak etmeyin!

 

Bebeğiniz, dış ortamda daha güvenli adımlarla yürümeye başladıktan sonra ayakkabı giydirebilirsiniz. Peki ayakkabı alırken nelere dikkat etmelisiniz ?

En önemli konu bebeğinizin ayaklarının rahat etmesidir. Yumuşak ve esnek olmalıdır. Çok ağır, kalın ya da zararlı maddelerden koruyamayacak kadar ince olmamalıdır.

 

Bu ilk seçimde bebeğiniz mutlaka yanınızda olmalıdır. Mutlaka deneyerek alın. Bebeğiniz uykusunu almış olsun, karnı tok olsun. Ayakkabıyı giydirdikten sonra, küçük parmağınızın ucunun ayakkabının arka üst kısmı ile topuk kısmına girebilmeli, ayakkabının ön ucuyla ayak parmakları arasına da başparmağınız girebilmelidir.

 

Bebeğiniz ilk yıllarda çok hızlı bir büyüme dönemi içerisinde olduğundan, üç ayda bir bile ayakkabısını değiştirmeniz gerekebilir. Yarım numara büyük ayakkabılar alınabilir, ancak çok büyük ayakkabılar alınmamalıdır.

 

Bebeğinizin ilk ayakkabı seçimini keyifle yapmanız dileğiyle..

 

Dr. Pınar Berik Keskin

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Dr. Pınar Berik Keskin