Dr. Pınar Berik Keskin
10 Soru & 10 Cevap: Çocuklarımızı Güneşten Koruyalım!
7071



 1. D vitamini neden önemlidir?

D vitamini, kemik – kas gelişimi, beyin gelişimi ve bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Güneş, vücutta D vitamin ihtiyacının % 90 – 95’ ini karşılamaktadır. Kalanı ise besinlerden elde edilmektedir.

 

2. Çocukların güneşten vitamin alması gerekmiyor mu?

Parkta günde 10 dakika, ellerin ve yüzün güneş görmesi de D vitamini sentezi için yeterli olacaktır. Ayrıca bebek mamalarında ve vitamin şuruplarında da D vitamin bulunmaktadır. Yani plajda saatlerce güneşlenmemiz gerekmemektedir.

 

3. Güneşin zararlı etkileri nelerdir?

Artık sağlıklı bronzlaşma yönteminin olmadığını biliyoruz. İncelen ozon tabakısıyla birlikte güneşin zararlı etkileri ağır basıyor. Çocukken korunmadan güneşe maruz kalan çocuklarda erişkin yaşlarda cilt kanserleri daha sık görülmektedir. Göz hasarı, bağışıklık sisteminde baskılanmaya neden olabilmektedir. Güneş ışığında bulunan UV ışınları DNA hasarına yol açarak, deri hücrelerinde yapısal değişikliklere yol açmaktadır.

 

4. Hangi saatlerde güneşten kaçınalım? 

Güneş ışınlarının en dik geldiği 10:00 – 16:00 arasında güneşten kaçınılmalı. Bu saatleri kapalı alanlarda geçirelim. Bulutlu havalarda bile zararlı güneş ışınlarına maruz kalabileceğimizi unutmayalım.

 

5. Çocuğumuzu nasıl giydirelim? 

Çocuğumuzu terletmeyecek, ancak güneşten de koruyacak şekilde giydirelim. Sık dokunmuş, pamuklu kumaştan yapılmış Beyaz renkleri tercih edelim. Geniş kenarlı bir şapka, güneş gözlüğünü de unutmayalım. Açık tenli çocuklarda daha da dikkatlı olalım.  

 

6. Fiziksel koruma önemli mi? 

Özellikle bebeklerde losyon kullanımından çok fiziksel korumayı tercih edelim. Altı aylıktan küçük bebekler çok hareketli olmadıklarından güneş çarpması ve güneş yanıklarına karşı daha hassastırlar. Büyük çocuklarda ise açık alanlarda kum, su, kardan yansıyan güneş ışınlarından da yanık olabilmektedir.

 

7. Güneş kremi kullanalım mı? 

Küçük bebeklerde fiziksel korumayı tercih edelim. Diğer çocuklarda güneşe çıkmadan 15 – 20 dakika once güneş kremi kullanalım. Giysilerinin altına da sürmeyi ihmal etmeyelim.

 

8. En yüksek faktörlü güneş kremi en koruyucu olan mıdır? 

Çocuklarımızın çok yüksek koruma faktörlü güneş kremlerine ihtiyacı bulunmamaktadır. En az 15 faktör olmak üzere 30 faktörlü krem kullanmamız yeterlidir.

 

9. Günde bir kez güneş kremi sürmek yeterli mi? 

Suya girip çıkınca, 2- 3 saatte bir yenileyin.

 

10. Brozlaşmak güneşten korur mu? 

Cilt renginizin ne olduğunun korunmada bir önemi yoktur. Ne yazık ki cilt kanseri tüm cilt renklerinde görülebilmektedir. Ancak çocuğunuz ne kadar açık tenliyse, güneşe karşı o kadar savunmasız olduğunu düşünmekte fayda var.

 

Dr. Pınar Berik Keskin

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Dr. Pınar Berik Keskin