Uzm. Psikolog Aslı Benk
Boşanma Çocuklara Nasıl Anlatılır?
3245

 

Çocuklar boşanma durumu ile ilgili sorular sorarken aslında şunları sormak isterler;

 

‘’Ben nerede yaşayacağım? Annem nerede yaşayacak? Babam nerede yaşayacak?

 

Kardeşlerimle birlikte olacak mıyım? Taşınacak mıyız? Okulumu değiştirecek miyim? Arkadaşların bu durumu bilcek mi? Arkadaşlarıma ne söylemeliyim?

 

Bu olanlar benim suçum mu? Bana kızgın mısınız?’’.

 

Çocuklar henüz bu soruları sormaya başlamadan önce boşanmaya kesin karar verildiğinde çocuklara bu cevapları kendiliğinden vermek daha doğru olabilir.

 

Ne zaman: Doğru zaman ne ebeveynlerden biri evden ayrılmadan uzun bir zaman önce ne de hemen önce olmalıdır. Örneğin iki hafta, çocukların kendilerini hazırlamaları için yeterli ancak kaygılarını beslemeyecek ve boşanmanın olmaması için bir yol olup olmadığını hayal etmeyecekleri ideal bir süre olabilir.

 

Nerede: Bu haberi dışarıda bir yerde vermek yerine evinizde vermek uygun olacaktır. Konuşmanızın ardından ne sizin ne de çocuğunuzun bir işi ya da gitmesi gereken bir yer olmaması önemlidir. Böylelikle çocuk aklına gelen soruları sorabilir, istiyorsa rahatlıkla ağlayabilir, sizin sarılmanıza ihtiyacı olursa uzun uzun sarılabilir ve bu haberi daha geniş bir zamanda içine sindirebilir.

 

Nasıl: Ayrılık yüzünden ne kadar öfkeli ya da üzgün olursanız olun çocuğunuza bu haberi verirken sakin kalmaya çalışın tabii ki duygularınızı paylaşabilirsiniz ancak  duygusal yükünüzü o an boşaltmamaya özen göstermeniz daha uygun olacaktır. Bu durumu anlatırken olmayacak vaadlerde bulunmamaya, dürüst olmaya ve eşinizi ya da başkalarını suçlamamaya özen gösterin.

 

Kiminle: Hem anne hem de babanın mümkünse birlikte açıklama yapması çocukların kararın kesinliğini anlayabilmeleri açısından önemlidir. Bu kararı birlikte anlatmanız çocukların iki farklı hikâye duyup kafalarının karışmasından onları korumuş olur.  İlk açıklama bütün kardeşler, anne ve baba birlikte yapılmalı ama gerkiyorsa detaylar büyük çocuğunuzla ayrıca paylaşılabilir.

 

 

Örnek açıklama şöyle yapılabilir: Biz artık birlikte aynı evde yaşarken mutlu değiliz. Boşanmanın ve farklı evlerde yaşamanın daha iyi olacağına karar verdik.

 

Bu açıklamadan sonra akıllarında belirecek neden sorusunun cevabını çok fazla detaya girmeden ‘uzun zamandır sorunlarımızı çözmeye çalışıyoruz ve en sonunda bizim için farklı evlerde yaşamanın daha doğru olacağına karar verdik. Israrlı “neden’’soruları karşısında bu konunun anne babanın arasında olduğunu belirtip Bu kararın sizi etkileyeceğini de düşündüğümüz için neler olacağı ile ilgili sizinle konuşmak istedik şeklinde konuyu aslında onların daha çok ilgilerini çekecek bir  yere taşıyabilirsiniz.

 

Anne babalar boşanabilirler ama asla çocuklardan boşanılmaz sizi her zaman sevmeye, sizinle ilgilenmeye devam edeceğiz,  her ikinizi de her zaman seveceği ve her zaman sizin anneniz ve babanız olarak kalacağız.” gibi bir cümle ile bu kararın onları sevip sevmemenizle ilgili olmadığını ve aranızda sorunlar olsa da onlardan da ayrılmayacağınızı belirtmelisiniz.

 

Daha sonra nerede yaşayacağınız, diğer ebeveynin nerede yaşayacağı bilgileri verilmelidir. Annesini ve babasını görme gün ve saatlerinin onlara anlatılmalı bu günlerde neler yapmak isteyeceği konuşulmalıdır. Görüşme günlerini düzeninin duygusal anlamda sizi zorlayan tarafları olsa bile bu konuyla ilgili olumlu bir yaklaşım göstermeniz olacaktır.

 

 

Uzman Psikolog

Aslı BENK

Uzm. Psikolog Aslı Benk