Uzm. Kl. Psikolog Nazlı Akay
Bayram
3711

Bir bayram daha geldi çattı.

 

Biz yıllardır bu dünyadayız, minişlerimizin ise ilk bayramları… Hani yıllar sonra “Ben küçükken…” diye başlayacak olan hikayelerini yazdığımız günler…

 

Öyle ya, bu hikayelerin ayrılmaz parçasıdır bayramlar. Özel günlerin en özelidir çünkü; içinde şeker vardır, çikolata vardır, “Eğer harcamazsan o en sevdiğin oyuncağı bile alırsın” parası vardır. Tanımadık insanların evlerini keşfetmek, uzun zamandır görülmeyen akraba çocuklarıyla hasret gidermek vardır. Güzel sofralar vardır, hep en sevilen yemeklerin olduğu… Sofrasından bellidir bayram; tabaklara konan her şey süpürülür. Herkes maharetlerini döker bayramda. Temizlik yapılır, ev bir ayrı temiz kokar. Enerji verir insana bayram. Yeni kıyafetleri de çektik mi, her şey gıcır! Çünkü bayram demek yeni kıyafet demektir. Ya çıkılır yeni üstbaş alınır, ya da zamanında annenin-babanın aldığı ama “Giyme şimdi, özel günlere giyecek yeni bir şeyin olsun” diye bir kenarlara kaldırdığı kıyafetler saklandığı yerlerden çıkarlar.

 

Müslüman ya da değil, bu ülkenin tüm insanları bayramda büyüklerini ziyaret eder. Yaşıyorlarsa evlerini, yaşamıyorlarsa kabirlerini. Her evde bir tabak tatlı, biraz da çay… Kim olursak olalım, hangi siyasi görüşten, hangi mezhepten, hangi davanın içinden olursak olalım, bizi bir araya getirir bayramlar. Bayram kutlamayan, bayramlarda toplanmayan ailelere bakın, o ailelerin bireyleri ilişkilerinde ciddi problemler yaşıyordur.

 

Değerlidir bayram, hem de çok…

 

Unutmayın bayramları.

 

Çocuklarımızın üzüldüğünde, sıkıldığında, ileride sizi özlediğinde, anılar çekmecesinde çıkarıp da baktığı, kalbini her daim ısıtacak bayramlar yaratın. Sarılın, muhabbet edin, paylaşın. Paylaştıkça acıların azaldığına, huzurun arttığına şahit olun. Hem çocuğunuza, hem size iyi gelecek.

 

Herkese sevgi ve enerji depoladığı, mutlu bayramlar diliyorum.

 

Uzm. Kl. Psk. Nazlı Akay

Uzm. Kl. Psikolog Nazlı Akay