HAMİLELİKTE 41. HAFTA
3370


Hamileliklerin %5’inde 40 haftayı doldurmasına rağmen doğum gerçekleşmez. Bu duruma ‘günaşımı’ denir. Bu haftadan sonra doktorlar anne adaylarını 2 veya 3 günde bir görmek isterler. Her kontrolde NST (non stres test) ve bebeğin sularının incelenmesi için ultrason yapılır. Plasentada (bebeğin eşi) yaşlanma gözlenebilir, bu durumda bebeğe giden kan da azalacağından bebeğin suyunda da (amniyos mayi) azalma oluşabilir. Bu önemli bir durumdur. Doktorların anne adaylarını bu kadar sık kontrole çağırma nedenleri de budur. Anne adayları bebeklerini hareketlerine şimdiye kadar geçen haftalardan çok daha fazla dikkat etmelidirler.

40 hafta + 7 günde hala doğum gerçekleşmemişse kadın doğum doktoru rahim ağzı açıklığını, bebeğin kalp atışlarını, bebeğin suyunun durumunu (amniyos mayi) değerlendirir. Ve sonucunda bu değerlendirmelere göre bebeğin sıkıntıda olduğunu gösteren herhangi bir durum varsa normal doğumu başlatmak için gerekli medikal tedavi uygulanabilir veya sezaryen ile doğum tercih edilebilir. Bazı kadın doğum doktorları 40 hafta + 10 güne kadar beklemeyi savunmaktadır.

 Gün aşımının riskleri

- Plasenta yaşlanma belirtileri gösterebilir, bunun sonucunda bebeğe giden kanın azalması ile bebeğin çıkardığı idrar azalır ve bebeğin içerisinde yüzdüğü su (amnion mayi) azalabilir. Bunun sonucunda bebek göbek kordonuna bası yaparak kendisine gelen kan miktarını iyice azaltıp sıkıntıya girebilir.

- Bebek kendisine gelen kan miktarının azalması ve sonrasında sıkıntıya girmesi ile kakasını (mekonyum) yapabilir. Bebek bu mekonyum parçalarını akciğerlerine çekebilir (bebek haftalar önce soluk alıp verme egzersizlerine başlamış idi). Bunun sonucunda bebekte doğumdan sonra ciddi akciğer sorunları oluşabilir.

- Plasenta yaşlanma belirtileri gösteren bebeklerde kilo kaybı gözlenmeye başlayabilir. Bunun yanında plasenta yaşlanma belirtileri göstermeyen bebeklerde günler geçtikçe bebeğin aldığı kilo da artar. Bu durumda iri bebek oluşabilir. Buna bağlı zor doğum olabilir.

- Özellikle 7 günden fazla günleri geçen bebeklerde ani bebek ölümü görülebilir.