HAMİLELİKTE 23. HAFTA
2734

Bu hafta itibari ile anne adayları bebeklerinin hareketlerini çok daha iyi ve güçlü hissetmeye başlarlar. Hatta bebeklerinin hareketlerini dışarıdan karınlarının üstünden bile hissetmeleri mümkündür. Bu durum baba adaylarının da bebeklerinin hareketleri ile tanışmasına olanak sağlar.Bebek yaşama tutunmasını ve dış ortama uyum sağlamasında en kritik noktalardan biri belki de en önemlisi akciğer gelişimidir. Bu haftada bebek akciğerlerinin doğumdan sonra oksijenle dolmasını sağlayacak sürfaktan denilen maddenin üretimi başlar. Pankreas insülin salgılamaya başlamıştır. Göze rengini veren iris oluşmaya başlamıştır. Ancak daha renklenmemiştir. Yani göz rengi belli değildir.

 

Hamilelik şikayetleri

Hızla büyüyen rahim karın içerisinde hemen üstünde bulunan diaframa baskı yapmaya başlayabilir. Bu nedenle bazı anne adayları nefes darlığı hissetmeye başlayabilirler. Eskiden kolaylıkla yapabildikleri günlük işlerde çabuk yorulduklarını, nefes nefese kaldıklarını hissedebilirler. Bu şikayetler rahmin ve bebeğin büyümesi ile ilerleyen haftalarda artacaktır.

Yine rahmin büyümesi ve ağırlığının artması anne adayının bel kısmındaki omuriliğine binen yükü arttırmıştır. Sonucunda vücudun ağırlık merkezi değişmeye başlar. Anne adayları bu duruma hızlı alışamazlar ve denge problemleri yaşayabilirler. Bu nedenle özellikle denge sıkıntısını artıracak topuklu ayakkabı giyiminden vazgeçilmeli, düz tabanlı ayakkabılar tercih edilmeli. Denge gerektiren sporlar ve hareketlerden uzak durulmaya başlanmalıdır.

 Bebeğin ters olması (makat geliş)

Hamileliğin özellikle 2. trimesterinde (13-27. haftalar arası) bebek çok hareket etmektedir. Ve bebek içinde yüzdüğü suya göre (amniyos sıvısı) küçüktür, yani hareket etmek için yeri boldur. Bu haftalarda ultrasonda bebeğin ters veya yan yatıyor görülmesi böyle kalacağı anlamına gelmez. Bu haftalarda bebeklerin yaklaşık yarısı ters durmaktadır. Bebek genellikle 35. haftaya kadar defalarca bir ters, bir düz dönecektir. Hangi pozisyonda olursa olsun genellikle 35. haftaya kadar baş aşağı döner. 35. haftadan sonra bebeklerin ancak %3-4’ü ters durmaya devam eder. Ancak 35. haftada bebeğiniz halen ters ise (makat geliş), bu haftadan sonra baş gelişe dönme ihtimali daha azdır.