HAMİLELİKTE 19. HAFTA
2613

Anne adayının karnı göbek deliğinin 1-2 cm altına kadar büyümüştür. Büyüyen rahim mideye baskı yapabilmektedir. Gebelik hormonunun (progesteron) mide boşalma zamanını uzatması da eklenince özellikle yemeğin fazla kaçırıldığı zamanlarda ve gece geç saatte yemek yiyip yatıldığında ağıza acı su geldiği hissedilebilir (reflü). Bu şikayeti azaltmanın yolu öğün sayısını artırıp yemek miktarını azaltmak, gece yatmadan yemek yememek, uyku sırasında gövdenin üst yarısını hafif yükseltmektir. Bu önlemlere rağmen şikayetler azalmaz ise doktor tavsiyesi ile ilaç kullanılabilir.

Bebeğin başından poposuna olan mesafesi (CRL) 150 mm’ye, ağırlığı yaklaşık 230 grama ulaşmıştır. Bu dönemde bebek dışarıdan gelen sesleri hissedebilmeye başlar. Bebeğin damak yapısı ve diş taslakları oluşmaktadır.

Hamilelikte bilgisayar kullanmak

Eskiden bilgisayar monitörlerinin yaydığı elektromanyetik alanın özellikle erken gebeliklerde düşüklere yol açabildikleri düşünülürken, şu anda bilgisayar kullanımının hamileliğe zarar verdiğine dair bilimsel bir veri yoktur. Sadece uzun süreli bilgisayar başında kalınması durumunda oturuş pozisyonu nedeni ile sırt, bel ağrılarının olabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca bacaklarda kan göllenmelerine, şişmelere izin vermemek için uzun süreli hareketsiz kalmaktan kaçınılmalıdır. Sık sık ara verilip yürümek bu şikayetlerin oluşumunu engelleyecektir.