HAMİLELİKTE 10. HAFTA
2889

Hamileliğin normal süresinin dörtte biri geride kaldı. 5. haftada baş-popo uzunluğu 5 mm olan bebeğiniz şu anda 6,5 kat uzayarak 33 mm’ye ulaştı. Dudaklarının ve kulak kepçesinin de oluşması ile yüzü artık iyice belirginleşti. Ayrıca artık tüm eklemleri gelişti, hareket de edebiliyor. Fakat bu hareketleri hissedebilmeniz için daha bebeğiniz çok küçük. Bu hareketleri ancak ultrasonla görebilirsiniz.

Hamilelikte rahmin kanlanmasını artırmak için özellikle kollar ve bacaklar olmak üzere genel olarak vücut damarlarında genişleme olur. Bu tansiyonun normalden daha düşük düzeylere gelmesine yol açar. Bu nedenle açlığa ve susuzluğa daha az dayanabilirlersiniz. Memelerde artan damarlanmaya bağlı oluşan hassasiyet yanında boyutlarında büyüme de belirgin hale gelmeye başlamıştır. Gebelik için tasarlanmış destekli sütyenlerin kullanımı şikayetlerin azalmasını sağlayabilir.

 Hamilelikte ultrason

Anne adayları özellikle bebeklerinin hareketlerini hissedemedikleri ve karınlarının daha çıkmadığı dönemde bebeklerinin gelişimlerini gözle görebilmek için sık sık ultrasona girmek isteyebilirler. Ultrason ses dalgalarıyla çalışan aletlerdir. Bebeğe herhangi bir haftada zarar verdikleri yönünde bir veri yoktur. Ancak ortada bir problem yokken sık ultrasona girmenin bir yararı da yoktur.

Hamilelikte doktor kontrolleri

Başından beri takibinde olduğunuz doktorunuz size ne sıklıkta kontrole gelmeniz gerektiğini söyleyecektir ancak kabaca şöyle özetlenebilir. 35. haftaya kadar ayda bir, bu haftadan sonra haftalık kontroller uygundur. 40 haftayı aşan gebeliklerde doktorların yönetim şekilleri farklı olsa da haftalık kontrollerden daha sık (2-3 günde bir) kontroller uygundur.