HAMİLELİKTE 2. HAFTA
2921

Adet kanamasının başlangıcından itibaren 7.- 14. günler arasındaki bu dönemde döllenme ve dolayısı ile embriyo oluşmamıştır. Olası gebeliği sağlayacak yumurta hücresinin büyümesi ve olgunlaşması devam etmektedir. Bu haftanın sonunda olgunlaşan yumurta hücresi ovulasyon dediğimiz yumurtlama olayı ile oluştuğu taraftaki (fallop tüpü) tüpe atılacaktır.

Hamilelik oluşabilmesi için önemli noktalardan biri uygun zamanda olan cinsel ilişkidir. Uygun zaman, yumurtlama döneminde yumurta hücresi ile sperm hücresinin karşılaşma olasılığının en yüksek olduğu günlerdir.

Hamile kalmak için uygun tarihler

Yumurtlama gününü hesaplayarak hamilelik için uygun günler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Yumurtalama günü yaklaşık olarak, kaç günde bir adet görüyorsanız bu gün sayısından 14 çıkararak hesaplanabilir. Örneğin, 28 gün aralıkla adet gören bir kadın için yumurtlama günü 28 – 14 = 14(adetinin 14. günüdür). Hamilelik ihtimalinin en yüksek olduğu zamanlar yumurtlama tarihinden 2 gün önceden 2 gün sonraya kadar olan zaman aralığıdır. Yani 28 günde bir adet gören bir kadın için 12.- 16. günler arası hamilelik ihtimalinin en yüksek olduğu dönemdir. Ancak tamamen sağlıklı olan çiftlerin bile bir ay içerinde, uygun dönemde cinsel ilişkiye rağmen gebe kalma ihtimallerinin % 20’leri geçmediği unutulmamalı, ilk denemeler sonunda hamilelik oluşmaz ise hemen endişe edilmemelidir.