ÇOCUK İSTİSMARI VE İHMALİ NEDİR?
4564

(19 KASIM ÇOCUK İSTİSMARINI ÖNLEME VE FARKINDALIK GÜNÜ)

 

İSTİSMAR

Çocuk istismarının en genel tanımı fiziksel ya da psikolojik olarak bir çocuğa bir yetişkin tarafından kötü davranılmasıdır.

 

İstismar Türleri:

      1- Fiziksel İstismar: Çocuğa bedensel olarak acı veren davranışlarda bulunmaktır. (Vurma, ısırma, tokat atma, tekme atma, dövme vb.)

 

      2- Duygusal İstismar: Çocuğu sözel yolla psikolojik yaralamaktır. (Bağırma, etiketleme, alay etme, suçlama, ilgi göstermeme, çocuk yokmuş gibi davranma, tehdit etme, küsme, isim takma, utandırma vb.)

 

      3- Cinsel İstismar: Cinsel herhangi bir davranış için çocuğu kullanmaktır.(Çocuğa cinsel haz amaçlı dokunmak, müstehcen yayınlar göstermek vb.)

 

      4- Ekonomik İstismar: Çocuktan uygun olmayan şekilde ekonomik kazanç sağlamaktır.(Gelişimini olumsuz etkileyecek şekilde çalıştırmak, mendil sattırmak vb.)

 

İHMAL

Çocuğun ihtiyaçlarını karşılamamaktır. Çocuğu gözetimsiz bırakmak, güvenli ortam sağlamamak, yemek-su ihtiyaçlarını sağlamamak, mevsime uygun kıyafet giydirmemek, terk etmek, temizliğinin sağlanmaması gibi davranışlar sergilemektir.

Çocuklar, yetişkinlerin bakımına ve korumasına muhtaçtırlar ve hiç bir şekilde istismara ve ihmale maruz kalmamaları gerekmektedir. Çocuk evimizdeki en kıymetli misafirimizdir. Çocuk istismarı konusunda bilgimizi arttırarak çocuklarımızı korumaya almak ve istismar edildiğinden şüphe ettiğimiz bir çocuk varsa polise haber vermek görevimizdir.

Çocukların güvende olduğu, daha iyi bir dünyada yaşayabilmemiz dileğiyle...

                                                                                                  Deniz ÇANGA

                                                                                         Uznan Psikolojik Danışman

 

www.denizcanga.com
https://mobile.twitter.com/Deniz_Canga

https://www.instagram.com/pedagog_deniz_canga/

https://tr.linkedin.com/in/deniz-canga-a967647a

https://facebook.com/Deniz_Canga