Psikolog Balsu Uğurluoğlu
HOBİ EDİNMENİN FAYDALARI
3638

 

Hobi, ‘Boş zamanlarınızda ne yapmaktan keyif alırsınız?’ sorusuna verilen cevaptır. Aynı zamanda bir terapi yöntemi de olabilir.

 

Resim yapmak, enstrüman çalmak, dans etmek, dalış yapmak, yürüyüş yapmak, örgü örmek, yemek yapmak hobilere örnek verilebilir. Hobiniz sorulduğunda cevap olarak televizyon izlemek, uyumak ya da bilgisayar oyunu oynamak diyorsanız, maalesef hobiniz yok demektir. Bireyi tembelleştiren ya da sosyalleşmesini engelleyen hiçbir şey hobi değildir. Hobide önemli olan zamanı kaliteli hale getirmektir. Hobi birinin baskısıyla değil, kişinin kendi isteğiyle yaptığı aktivitelerdir. Kişinin özgürlük alanıdır. Kişi hobi edindikçe kendini daha çok ifade etmeye başlar.

 

Hobi edinmek kişinin sorumluluk almasına yardım eder. Her ne kadar kişi hobisini kendi isteğiyle gerçekleştiriyor da olsa, başlanılan bir işin bitmesi emek ve sorumluluk ister. Hobi, kişinin emek vererek yeteneğini daha çok geliştirmesine yardımcı olur. Kişinin yeteneklerinin arttığını görmesi ve başarılı oldukça iltifat almaya başlaması hem özgüvenini hem de motivasyonunu arttırır böylece hobisi neyse onu daha çok gerçekleştirir.

 

Hobisini gerçekleştirmek için kurslara giden bir kişi, yeni insanlar tanıma imkanı bulur ve böylece sosyalleşir. Kişi kendisiyle aynı ilgi alanına sahip bireylerle tanıştıkça daha çok motive olur. Başka yerlerde de her zaman konuşacak bir konusu olur. Hobisi olan kişiler, olmayan kişilere kıyasla başkaları tarafından daha çok ilgi çeker.

 

Hobisi olan kişi kötü alışkanlıklardan uzak durur. Kötü alışkanlıklar için stresli olduğunu bahane etme ihtiyacı duymaz çünkü hobiler stresin azalmasına neden olur. Kişi hobisine odaklandığı anda, stresten uzaklaşır.

 

Hobiler, meslek seçiminde de ciddi derecede rol oynayabilir. Çizim yapan biri mimarlığa, yemek yapan biri gastronomiye, müzikle ilgilenen biri konservatuara yönelebilir. Aynı zamanda, birey kendi mesleğini yaparken ürettiği bir ürünü satarak ya da doğa yürüyüşünde çektiği fotoğrafları sergileyerek ek kazanç da sağlayabilir.

 

Ailenizle, arkadaşlarınızla birlikte yaptığınız aktiviteler ilişkinizi daha çok sağlamlaştırır ve en önemlisi kendinizi daha iyi hissetmenize sebep olur. Küçük yaştan itibaren hobi edinmek çok önemlidir ama eğer hala bir hobiniz yoksa, edinmek için de geç kalmış sayılmazsınız.

 

Psikolog Balsu Uğurluoğlu

Psikolog Balsu Uğurluoğlu