Psk. Danışman Yelda Arslan
ÇOCUK OTO KOLTUKLARININ ÖNEMİ
5882

          Çocukluk dönemi bol oyuncakla geçmiş bir yetişkinim ben. Hani kimi insan sevdiği oyuncaklarının bir kısmını saklar ya, bendenizin onca oyuncaktan yegane sakladığı bir araba olmuş. Bu durum manidardır ki büyüyünce de bir rallici ile evlendim :). Hızın getirdiği adrenalin ihtiyacını çelik barlarla bezenmiş ralli arabalarında dağ tepe bayırda giderdiğinden, asfalt yollarda güvenli sürüşü oldukça önemser sevgili eşim. Hele ki çocuk sahibi olduktan sonra ekstra hassas oldu bu konuda. Zaman zaman benimle güvenliğe dair öyle detaylar paylaşıyor ki daha çok insanın bu bilgilere sahip olması gerektiğini düşündüm ve kendisinden bunları kaleme almasını istedim.

 

İşte eski rallici Yakup Başar ’ın çocuk oto koltuklarının önemi ile başlayıp araç içi güvenliğe de değindiği yazısı…

 

          Yarış otomobillerinde emniyet, bizlerin caddelerde kullandığı otomobillere oranla çok daha detaylıdır. Yarış otomobilindeki en önemli ve mecburi güvenlik unsurlarından olan yarış koltukları ve kemerleri olası bir kaza esnasında hayat kurtarıcı özellik taşırlar. Araçlarımızda kullandığımız çocuk koltuğu ve kemerleri de yarış otomobillerinden esinlenerek tasarlanmışlardır.

 

          Yarış otomobili koltukları ve çocuk koltukları çanak şeklinde tasarlanmış, virajlarda koltuk dışına kaymayı engellediği gibi olası bir kaza durumunda yandan gelebilecek darbelere karşı vücudun büyük bölümünü koruma altına alırlar.

 

          Hususi otomobillerde kemerler 3 noktadan bağlantılıdır. Oysa ki yarış otomobillerindeki kemerler ve çocuk koltuğu kemerleri 4, 5 veya 6 noktadan kişiyi koltuğa sabitlerler. Ancak bu kemerlerin görevini görmesi için çocuğu çok bunaltmadan sıkıca gerdirilmesi gerekmektedir. Kemerleri boş bırakmak tehlikeye yol açabilir. Yumuşak omuz aparatlarının köprücük kemiklerinin üzerine gelmesine özen gösterilmelidir.

 

          Çocuk koltuğunuz araç içine sağlam bir şekilde sabitlenmez ise, piyasadaki en pahalı koltuk da olsa, güvenlik açısından en iyisi de olsa, hiç bir kıymeti yoktur.

 

          Çocuk koltuğunu aracınıza sağlıklı şekilde sabitlemek için koltuğun kutusundan çıkan açıklamalarını dikkatlice okuyunuz. Aracınızda ISOFIX bağlantı noktaları var ise, bebek koltuğunuza isofix bağlantı aparatları satın almanızda yarar vardır. Aracın kendi kemerleri ile sabitlemekten daha sağlıklı olacaktır.

 

          Çocuk koltuğunu aracın arka koltuğu orta bölmeye oturtmakta yarar vardır. Almanya’da Berlin Teknik Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, arabalardaki bebek koltuğunun bildiğimizin aksine arka koltuğun sağına ya da soluna değil, tam ortaya konulmasının daha güvenli olduğu sonucunu ortaya koydu. (Araştırma, 4 yıl boyunca yaklaşık 100 çarpışmanın test edilmesiyle gerçekleştirilmiştir.

 

          Çocuk koltuğunu asla ön koltuğa sabitlemeyin, airbag açılması tehlikeye yol açacaktır. Koltuğun ebadının, yaşın ve kilonun artması ile zamanla değiştirilmesi gerekmektedir.

 

          Bir önemli husus da uyurken çocuğunuzun başını asla bir bant, eşarp vb. nesneler ile koltuğa sabitlemeyin. Bandın kayıp boyuna düşme riski yüksektir ve sert bir frende ölümcül tehlikeye yol açabilir. Yanında oturup nazikçe başını siz tutun veya çocuk için boyun yastığı edinin.

 

          Yarış otomobilleri yarış esnasında sürekli hakemler tarafından denetlenirler. Bu denetlemelerden birisi de otomobil içinde sabitlenmemiş ağır, kesici veya sivri uçlu cisimler bulunup bulunmadığıyla ilgilidir. Peki biz trafikte seyir esnasında bunlara dikkat ediyor muyuz?

 

          İyi bağlı değilse yangın tüpünüz, araç içinde taşıdığınız herhangi ağır, sert bir eşya hatta cep telefonunuz dahi olası bir kaza esnasında son derece tehlikeli bir durum yaratabilir. Arka cam ve arka koltuk arasına, özellikle çocuk koltuğunun bulunduğu bölüme de ağır ve sert eşyaları koymamakta yarar vardır.

 

          Bazı büyük marketlerde ve oto aksesuarcılarında uçları kancalı file veya elastiki sabitleme ipleri satılmaktadır. Tehlike yaratacak eşyalarınızı bagaja sığdıramadıysanız, araç içinde sıkıca sabitlemeniz tehlikeyi minimum seviyelere çekecektir.

 

          Yine yarış otomobillerinde son senelerde mecburi tutulan cam filmlerini, şehir içinde kullandığımız otomobillere de uyarlamakta yarar vardır. Cam filmleri kaza esnasında veya kötü niyetli saldırılarda araç camlarının patlayıp içeriye saçılmasını engellemekte ve yaralanmanızı önlemeye karşı çok önem teşkil ederler. Ön camda kendiliğinden film olduğundan uygulama yapmak gerekmemektedir. Ancak yaptıracağınız cam filminin renk tonunu trafik kurallarına göre seçmenizde yarar vardır. Piyasada şeffaf, renksiz cam filmleri de mevcuttur.

 

          Birçok otomobilde arka kapılarda çocuk emniyet pimleri mevcuttur. Yolculuk esnasında bu pimleri kapatırsanız kenarlarda oturan yaramazların içeriden kapıyı açmasını engellersiniz.

 

          Son tavsiyem, aracınızda yine oto aksesuarcılarından temin edebileceğiniz bir imdat çekici ve maket bıçağı (falçata) bulundurmanızdır. Bunlar çocuğunuzun ulaşamayacağı ama sizin kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde olmalıdır. Çekiç, olası bir kazada kapıları açılmayan bir aracın camlarını kırmaya, maket bıçağı ise kilitlenen kemerinizi kesmenize yardımcı olacaktır. Piyasada kemer kesme aparatlı imdat çekiçleri de bulabilirsiniz.

 

          Kaza geliyorum demez! Herkese, ebeveyn olmanın sorumluluğunu unutmadan güvenli sürüşler diliyorum...

 

Yakup Başar

 

 

Psk. Danışman Yelda Arslan