Psk. Danışman Yelda Arslan
Kuzulara Kitapları Sevdirme
2566

 

İnsanoğlu kolaya ne çabuk alışıyor. İnternet üzerinden istediğim kitabı, istediğim adrese getirtebildiğimden beri TÜYAP’a bile gitme gereği hissetmez olmuştum. Oysa eskiden ne severdim sahaflarda dolaşmayı, TÜYAP’ta bacaklarım tutmaz hale gelene kadar kitap bakmayı… Çocuk sahibi olduktan sonra, hele ki kızıma aldığım kitaplardan bazılarını elinden düşürmezken bazılarına pek pas vermediğini fark ettiğim andan itibaren yeniden kitapçıların yolunu tuttum.

 

           Çocukların kitaplara dokunması, hissetmesi ve incelemesine fırsat verilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Seçim yapabilme becerisinin tohumları da bu şekilde atılabilir ancak. Bazen rengi, bazen kitabın üzerindeki karakter ya da o anda fark edemediğimiz bir başka nedenden bazı kitaplara gerçekten daha farklı tepki veriyorlar. Geçtiğimiz hafta sonu eşimle ne yapsak diye düşünürken 20 aylık kızımızı kitap fuarı ile tanıştırmaya karar verdik. Bir sürü standın önünde durup kitapları inceledik, beğendiklerimizi aldık, baba&kız aldıkları bir kitabı yazarına imzalattılar, hatta o insan seli içinde balonla bile oynadı. Tüm bunları yapmak kızım için şaşkınlık verici, bir o kadar da eşsiz bir deneyimdi.

 

Peki çocuklara kitabı sevdirmek için başka neler yapılabilir?

 

  • Malum çocuklar dünyaya geldikleri andan itibaren duyularını kullanarak hayatı öğreniyorlar. Bu nedenle ne kadar erken kitapla da tanış olurlarsa onu hayatın bir parçası olarak algılayacaklardır. O nedenle ilk oyuncakları yanında ilk kitapları da yer almalı.

 

  • Diğer yandan model olunmalı. Ebeveynlerinin başucunda kitap gören, onları okurken gözlemleyen çocuklar bunun önemli bir değer olduğu inancına sahip olarak büyürler.

 

  • Yaşına uygun kitaplar almaya özen gösterin. Bebeklik döneminde karton kitapları, ardından bol resimli, az yazılı kitapları tercih edin. Okumayı söktüğü andan itibaren de yaş dönemine uygun, içeriği düzgün kitaplar konusunda sınıf öğretmeninden yardım isteyin.

 

  • Her gün birlikte kitap okumak için zaman ayırın. Bu, hem birlikte geçirilen zamanı kaliteli kılar hem de çocuğun kelime haznesine ve ifade becerilerine katkı sağlar.

 

  • Görsel Okuma” çalışması yaptırın. Aldığınız kitabı ona okumadan önce çocuğunuzun resimlere bakarak içerik hakkında tahminlerde bulunmasını isteyin. Okuduktan sonra da tahminleri hakkında konuşun.

 

  • Ona kitap okurken ses tonunuz, mimik ve beden hareketlerinizle işin içine heyecan katın. Böylece kitaptaki kahramanlarla daha kolay özdeşim kurar.

 

  • Kitaplar hayal gücünü de geliştirdiğinden uzaydan, deniz altı dünyasına, vahşi hayvanlardan, icatlara kadar çocuğunuzun ilgisini çekebilecek farklı farklı konularda kitapları hayatına sokmaya çalışın.

 

  • Sadece öğretici kitaplar değil, eğlenceli kitaplar da alın. Unutmayın ki insanoğlu sadece ilgisini çeken konularda daha fazlası için çaba sarf eder.

 

  • Bir kumbarayı “Kitap Kumbarası” ilan edin. Orada biriken harçlıklarıyla ona istediği kitapları alın.

 

  • Akranlarına ziyarete gideceğiniz zaman onlar için kitap seçmesi ve hediye etmesini sağlayın.

 

  • Kitaplarını odasında kolay ulaşabileceği bir yerde bulundurun.

 

  • Bir çocuk dergisine abone olun. Adına gelecek bir dergi pek çok çocuğu heyecanlandırır.

 

  • Son olarak da kişiye özel hazırlanan kitaplar var. Çocuğunuzun adı, yaşı vb bilgiler ile bir fotoğrafını gönderiyorsunuz kitabın kahramanı sizin çocuğunuz oluyor. Bu, okumayı yeni sökmüş bir çocuğa verilebilecek en güzel hediye diye düşünüyorum.

 

Unutmayın, okuyan, değerlendiren, sorgulayan nesiller yetiştirmek bizim elimizde…

 

Psk. Dan. Yelda ARSLAN

Psk. Danışman Yelda Arslan