HAMİLELİKTE 32. HAFTA
2694

Bebeğin başından poposuna olan uzunluğu (CRL) yaklaşık 29 cm’ye, toplam boyu 43 cm’ye ulaşmıştır. Ağırlığı ortalama 1800 gram civarındadır. Bebeğin el ve ayak tırnakları tamamen çıkmıştır. Bebek artık duyabiliyor, hissedebiliyor ve görebiliyor.

Kadın doğum doktorları normal seyrinde giden gebeliklerde bu haftaya kadar özel testler haricinde ayda bir gördükleri anne adaylarını bu haftaki kontrolden 2 hafta sonra tekrar görmek isterler. Bu doğumun yaklaştığının bir göstergesidir. Bebeğin büyümesi ile rahim içindeki hareket alanı artık daralmıştır. Bu haftadan sonra anne adayları bebeğin hareketlerinin önceki haftalara göre azaldığını hissedebilirler. Ancak bebeğin yine de 24 saat içinde en az 10 defa veya yemekten yarım saat sonra sessiz bir odada 1 saat dinlendiğinde en az 2-3 defa oynaması gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır. Bundan daha az hareket ediyorsa kadın doğum doktoruna kontrol amaçlı başvurulmalıdır.

NST (non stres test)

Normal seyrindeki gebeliklerde 34 veya 35. haftada NST (non stres test; bebeğin kalp atışlarının dinlendiği ve yazdırıldığı, bunun yanında rahim kasılmalarının da kaydedilebildiği testtir. Bebeğin o andaki iyilik hali ile ilgili değerli bilgiler verir.) incelemesine başlanır. Bunun yanında gestasyonel diyabet (gebeliğe bağlı şeker hastalığı) gibi problemli hamileliklerde bu incelemeye 32. hafta gibi erken haftalarda başlanır.