HAMİLELİKTE 20. HAFTA
2998

Bu haftanın sonu itibari ile anne adayı 40 haftalık normal hamilelik süresinin yarısını tamamlamış olacaktır. Rahim tam göbek deliği seviyesine ulaşmıştır. Göbek çukuru rahmin basısı nedeni ile silinmeye başlayabilir.

Büyüyen rahmin karında yaptığı gerilme sonucu karın cildinde hafif kaşıntılar olabilir. Cildi nemlendirecek ürünler ile masaj yapmak, bol su alımı şikayetin azalmasına yardımcı olabilir.

Anne adayının karnının orta hattında kahverengi bir çizgi belirebilir. Buna linea nigra denir. Doğum sonrası tamamen ortadan kaybolacaktır.

Bebeğin başından poposuna olan mesafesi (CRL) yaklaşık 160 mm’ye, ağırlığı 300 grama ulaşmıştır. Bebeğin tat alma, koku, işitme, görme gibi duyu merkezleri hızla gelişmektedir. Şimdiye kadar kapalı olan göz kapakları ara ara açılır, bebek göz kırpmaya başlar.

Bebek hareketleri ilk ne zaman hissedilir?

Daha önce doğum yapmış anne adayları sıklıkla 2 hafta kadar önce bebek hareketlerini hissederken, hamilelik deneyimini ilk defa yaşayanlar bebek hareketlerini hissetmeye bu hafta başlarlar. Bu haftalarda bebeğin uyku düzeni oluşmaya başlamıştır. Bebeğin uyku periyotları 20 Daha önce doğum yapmış anne adayları sıklıkla 2 hafta kadar önce bebek hareketlerini dakika ile 2 saat arasında değişebilir. Uyku sırasında bebek hareketleri belirgin olarak azalır. Uyku uyanıklık durumuna göre bebek genellikle saatte 10’dan fazla hareket yapar. Ancak bunlardan sadece yeterince güçlü olanları anne tarafından hissedilebilir. İlk hamileliklerde nadiren de olsa hareketlerin hissedilmesi 22. gebelik haftasına kadar gecikebilir.

Hamilelikte bitki çayları içmek

Bir takım bitkiler hamilelikte kullanıldıklarında rahim kasılmalarını başlatabilmekte veya ishal, bulantı, kusma oluşturup ciddi tansiyon düşüklüklerine neden olabilmektedir. Bu yüzden bilinmeyen bitkilerin ve bunların çaylarının hamilelik esnasında kullanılması önerilmemektedir.

Portakal, limon gibi yiyecek olarak kullanılan bitki çaylarının kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ancak bilinmeyen bitkiler içeriyorsa tercih edilmemelidir. Limon, elma, ıhlamur, kuşburnu, portakal, nane, karanfil gibi bilinen çayların aşırıya kaçmamak şartıyla içilmesinde bir sakınca yoktur. Zararlı bitkilerin bir kısmı şunlardır: Aloe vera (müsil etkisi yaratıp ciddi tansiyon düşüklüğü yapabilir), karanfil yağı (uterus uyarıcıdır, rahim kasılmalarına yol açabilir), fesleğen (rahim

kasılmalarına yol açabilir), ginseng (doğum anomalilerine yol açabilir), safran (yüksek dozda rahim kasılmalarını başlatabilir), yasemin (yüksek dozlarda rahim kasılmalarını başlatabilir), melekotu (yüksek dozda rahim kasılmalarını uyarabilir), ardıç (rahim kasılmalarına yol açabilir), sinameki (yüksek miktarda alındığında ciddi ishal, bulantı kusma ve tansiyon düşüklüğüne yol açabilir).