HAMİLELİKTE 1. HAFTA
3821

Kadın doğum doktorları tarafından hamilelik haftası hesaplanırken gebe kalınan cinsel ilişki günü değil, son adetin ilk gününden başlamak kaydı ile hesaplama yapılır (SAT – son adet tarihi). Böyle hesaplandığında gebelik 40 hafta (280 gün) olarak kabul edilir.

 Hamileliğin ilk haftası, adet kanamasının ilk gününden 7. güne kadar olan zamandır. Aslında bu dönemde ortada herhangi bir embriyo ve bebek yoktur. Bu dönem olası gebelik için rahim ve yumurtalıkların hazırlanmaya başladığı dönemdir. En kaliteli yumurta hücresi büyümekte ve vücudu gebeliğe hazır hale getirmeye gayret etmektedir.

  Hamilelikten önce doktor kontrolü

Her ne kadar hamilelik bir hastalık değil, hayatın normal bir süreci olsa da, hamileliklerin yaklaşık %5-10’unda anne bebek sağlığını tehdit eden bir durum oluşabilmektedir. Bu nedenle hamileliğe karar verdiğiniz dönemde bir kadın doğum doktoruna başvurmalısınız. Doktor, sağlık bakımından özgeçmişinizi değerlendirecek, muayenenizi yapacak, çeşitli tetkikler isteyecek ve bu şekilde sizi hazırlamış olacaktır. Ayrıca hamilelik öncesinde vitamin-folik asit desteği ile bebekte çıkabilecek sakatlıklara karşı önlem alacaktır.

Hamilelik öncesi bu bakımın amacı sizin daha önce geçirmiş olduğunuz veya şu anda sahip olduğunuz hastalıkların tanınmasıdır. Farkında olunmayan ve bebeğin sağlığını tehdit edebilecek hastalıklara tanı koyulabilmesi (örneğin şeker hastalığı, yüksek tansiyon veya tiroid bezi hastalıkları gibi) ve gerekli önlemlerin alınması ile olası problemlere karşı korunmak amaçlanır.

Folik asit nedir?

 Folik asit vücutta bulunan folat adlı vitaminin sentetik karşılığıdır.

 

Folat vücudun kan hücreleri gibi hızlı çoğalan hücrelerinde bölünmede kritik basamaklarda kullanılır. Eksikliğinde hamile olmayan kişilerde kansızlık, iştahsızlık, kilo kaybı, baş ağrısı, çarpıntı, unutkanlık, davranış bozukluklarına yol açabilirken, hamilelerde durum biraz daha farklıdır. Hamilelerde en hızlı çoğalan hücreler bebeğin organlarını oluşturacak hücrelerdir ve onların da folik aside ihtiyaçları vardır. O nedenle eksikliğinde başta bebeğin en hızlı çoğalan hücreleri olan sinir sisteminde olmak üzere birçok organda sakatlıklara yol açabilir. En sık yol açtığı durumlar: spina bifida (insanda omurgayı oluşturan kemiklerin omurgada bir boşluk veya açıklık oluşturacak şekilde gelişmelerini tamamlayamaması durumu) ve anensefalidir (kafatası kemiklerinin oluşması ama beynin oluşamaması durumu). Folik asit alınmazsa bu hastalıklar kesinlikle gelişir mi sorusunun cevabı ‘hayır’ dır. Ama hamilelik öncesi 3 ay önceden başlayıp hamilelik saptandıktan sonra 3 ay daha folik asit kullanımı ile bu hastalıkların riski % 70 oranında azalır. Özellikle daha önceki gebeliklerinde spina bifidalı veya anensefalili bebek doğurma hikayesi olanlarda folik asit kullanımı bu hastalıkların tekrarını ciddi oranda azaltır.