Nesrin Adıgüzel Firengiz
BASKI TEKNİĞİ İLE MANDALA
11345

 Mandala Hindistan kökenli dinlerde metafizik ve sembolik bakımdan kozmosu anlatan dairesel şekillerdir. Her şeyin mistik merkezini sembolize eder ve meditasyon malzemesi olarak kullanılır. Bir eğitim şekli olarak ta kullanılan mandala dikkat süresini uzatan, kişinin kendi yaratıcılığını keşfetmesini, sakin olmasını sağlayan, stresle mücadele etmeye yarayan ve ayrıca görsel algıyı destekleyen bir çalışmadır. Bugün baskı tekniği ile kendi mandalamızı kendimiz yapacağız.

 

DESTEKLEDİĞİ ALANLAR: El-göz koordinasyonu, küçük kas gelişimi, estetik duygusu, görsel algı, yaratıcılık, dikkati yoğunlaştırma.

 

GEREKLİ MATERYALLER: A4 kağıt, 5 lt lik su şişesi kapağı, kurabiye ya da hamur kalıbı, yuvarlak bir kap, siyah parmak boyası, fırça, tahta kalemi.

 

 

 

YAPILIŞI:

-         Şişe kapağımızın iç daire kısmını fırça kullanarak siyah parmak boyası ile boyayalım.

 

 

-         Kapağımızı kağıdımızın tam ortasına bastırarak izini çıkartalım.

 

-         Kalp şeklindeki kalıbımızı da aynı şekilde boyayıp dairenin etrafına bastıralım ve tüm dairenin etrafına izini çıkaralım.

 

 

-         Kalplerin etrafına da yine kalp kalıbımızla bir sıra daha baskı yapalım.

 

-         Son olarak yuvarlak kabımızla baskımızın etrafına tahta kalemi kullanarak daire çizelim.

 

 

-         Mandalamız boyanmaya hazır.

 

NOT: Mandala çalışmasında zorluk derecesine göre süre uygulaması yapılır ve çalışma esnasında sessizlik esastır. Çalışmayı yumuşak bir klasik müzik ile desteklyebilirsiniz.

 

Okulöncesi öğretmeni Nesrin ADIGÜZEL FİRENGİZ

Nesrin Adıgüzel Firengiz