Uzm. Gelişim Psk. Sinem Özen Canbolat
Bebeğim Kardeşi İle Oynuyor... Oynamıyor, Sabote Ediyor!
2565

 

Evde tek bir bebek varken onunla bölünmeden oyun oynayabilir, oyununuza birlikte konsantre olabilirsiniz. Ancak işler çok çocuklu aileler için maalesef bu kadar kolay değildir. Bebeğiniz mobilite kazandıkça onunla rahat oynayamadığınız gibi, daha büyük çocuğunuz /çocuklarınızla da oyun oynayamaz, hatta onların birbirlerinin oyunlarını sabote etmelerini de engelleyemezsiniz.


Bu karmaşayı minimuma çekmek için yapabileceğiniz bir şeyler elbette var. İşte bunlara birkaç örnek:


* Öncelikle her bir çocuğunuza mutlaka bir başkasının elinden oyuncağın zorla alınmaması gerektiği fikrini aşılayın (bunu nasıl yapabileceğiniz ile ilgili yazı ileriki günlerde paylaşılacaktır)


*Her iki çocuğa da olabildiğince eşit davranın. Asla büyük çocuğa "ama sen abisin", "sen büyüdün artık" gibi şeyler söylemeyin ya da bebeğin elinden oyuncak zorla alındığında "bebektir, bir şey anlamaz" şeklinde düşünüp davranmayın.


*Birlikte sorunsuz oynadıklarında ve oyuncak paylaşımında bulunduklarında onları takdir edin.


*Oyuncakların mülkiyetinin kardeşlerin tümüne ait olduğunu vurgulayın. Çok özel olanlar hariç, oyuncakları bebeğin oyuncakları, abinin /ablanın oyuncakları olarak ayırmayın. Yalnız bebeğe zarar verebilecek oyuncakları, büyük kardeşin odasında, kendisinin erişebileceği ancak bebeğin erişemeyeceği şekilde saklayın. Eğer büyük kardeşin bu tehlikeli oyuncakları
bebek ile paylaşmasından korkuyorsanız, bu tür oyuncakları kendi kontrolünüzde her ikisinden de uzakta saklayın.


*Bir araya geldiğinizde öncelikle birlikte oynayabilecekleri bir aktivite önerin. Kardeşlerin birlikte oynamaları her ikisi için de geliştiricidir.


*Her iki çocuğa da (evet, bebeğe de) kendi odasında oynama zamanı oluşturun. Bebeği güvenli bir yerde, mümkünse uzaktan ya da kamera ile izleyebileceğiniz şekilde bırakın. Büyük çocuğu ikna etmek için teklifi özellikle kardeşinin oyununu dağıtmasından rahatsız olduğunda yapın. Süreyi yaşlarına uygun şekilde, fazla uzun tutmamaya özen gösterin.


*Aynı ortamda oynamaları gerekiyorsa oyununun bozulmasını istemeyen büyük çocuktan kardeşinin ulaşamayacağı, masa gibi yüksek bir yerde oynamasını da isteyebilirsiniz.


*Eğer size yardımcı olabilecek birileri varsa, hep birlikte oynanan oyunların yanı sıra, her bir çocukla dönüşümlü olarak bire bir oynayabileceğiniz zamanlar yaratın.


*Hiçbir şey yapamadığınız durumlarda şaka yapın! Bebek hızlı bir emekleme ile kardeşinin uğraşıp özenle kurduğu oyuna doğru geliyor olsa dahi gülerek "eyvah yıkım ekibi geliyor kaçııın!" diyerek büyük kardeşin de olayı mizahla karşılamasını sağlayın.



Uzm. Gelişim Psi. Sinem ÖZEN CANBOLAT
BEBEĞİMLE OYNUYORUM

Uzm. Gelişim Psk. Sinem Özen Canbolat