Hamilelik sürecinin en keyifli kısımlarından biri de bebek için alışveriş yapmaktır. Her ne kadar “aman fazla bir şey alma çok hediye geliyor” dense de ne mümkün… İnsan mağazada dolaşırken değil az bir şey, hepsini almak istiyor. Kızımı yıkayacağım suyun derecesini ölçmek için özel bir termometre aldığımda annem çok gülmüş, “Kızım ne gerek vardı dirseğimizle bakar ayarlarız” demişti. Ne oldu dersiniz? 3. banyodan sonra tecrübeli anne kıvamına gelmiştim bile. Peki ne almalı, ne almamalı?
- Hastane çıkış takımı: Ben iki tane almıştım ne olur ne olmaz üstünü kirletirse öyle çıkmayalım diye. Bir de malum hastanede bir sürü fotoğraf çekiliyor.
- Askılı badiler: Yazın tek başına, kışın her tür kıyafetin içine olmazsa olmaz diyorum.
- Ayaklı badiler: İlk bir yıl inanılmaz rahat kullandım.
- Altlı üstlü takımlar: Göbek deliğinin hassasiyetinden ötürü ilk ay kullanmamakta yarar var.
- Yelek: Her uyandığında ihtiyaç oluyor. Bebekler, biz yetişkinlere göre daha fazla üşüyorlar. “Ben ne giyiyorsam bir kat fazlasını giymeli” kuralı hava şartlarına uyum sağlamalarını kolaylaştıracaktır. Ayrıca yün yeleklerin alerji yapma ihtimali olduğundan penye olanlar tercih edilmeli.
- Başlık & Eldiven: Bebekler vücut ısısını en çok kafa bölgesinden kaybettiğinden ilk 3 ay başlık giydirmeyi ihmal etmedim. Eldivenleri de ne zamandan itibaren kullanmayacağınızı zat-ı şahaneler belli ediyor, fırlatıp atıyorlar.
- Çorap: Her yaşta lazım. Ancak havalar ısındığı andan itibaren kızım olabildiğince çıplak ayak dolaştı. Nedenini başka bir yazıda söz anlatacağım.
- Ağız silme mendilleri: Salyalarını silmek için gerekiyor, olabildiğince yumuşak malzemeden yapılmış olanlar tercih edilmeli.
- Battaniye: Mevsime göre kalınlığı ayarlanmalı.
- Küvet & Yıkama Hamağı: Kızım belli bir büyüklüğe ulaşana kadar ben çok rahat kullandım. Tek başınıza da kolaylıkla yıkama imkanı veriyor.
- Kova & Maşrapa: Akan suyun ısısı değişebildiğinden ve tenleri çok hassas olup suyun akış hızından rahatsız olabileceklerinden ilk aylarda bence gerekli.
- Yumuşak yıkama lifi: Hassas tenlerine zarar vermeyecek bir malzeme tercih edilmeli.
- Bebe şampuanı: Bulabileceğiniz en doğalını kullanmakta yarar var.
- 2 banyo havlusu: Biri banyodan alırken sarmak için, diğeri üzerine yatırıp kurulamak için gerekli.
- Bebek vücut losyonu & yağı: Bir heves almıştım ancak “naturel olmayan hiçbir şeyi kullanma” içgüdüm beni alıkoydu. Masaj yapmanın inanılmaz faydası var, bence bunun için eller, gülümseyen bir yüz ve sevgi sözcükleri dışında başka bir şeye gerek yok.
- Tarak / Fırça: Kız olsun, erkek olsun elbet saçları taranıyor.
- Bebek tırnak makası: Bir nevi temel ihtiyaç diyelim.
- Burun açma pompası: Rahat nefes alabilmeleri için burunlarının her daim açık olması şart.
- Bez & Islak mendil & Alt açma pedi: Bebek doğmadan koleksiyonu bile yapılabilir. Ancak ben 1 numaralı bezi sadece 2 hafta kullanabildim, abartmaya gerek yok.
- Bebek diyafonu: Dijital olanlarından almak lazım, analoglar cızırtı yapıyor. Satın almadan önce kullanan arkadaşlarınıza danışın.
- Bebek çantaları: İnanılmaz çeşitler var; onu koyma yeri ayrı, bunu koyma yeri ayrı vb. Çok inceledim, en sonunda bir arkadaşımın tavsiyesiyle herhangi bir sırt çantasını kullanmaya karar verdim. Hem para harcamamış oldum, hem de taşıması daha rahat oldu.
- Emzirme örtüsü: Her ortamda emzirebilme imkanı sağlıyor.
- Süt sağma makinesi: Ben her iki türü de kullandım, ikili olanları tavsiye ederim zamandan ciddi tasarruf ettiriyor.
- Termal çanta: Sağdığınız sütü bozulmadan taşımanıza yarıyor. Ben işe başladıktan sonra ihtiyaç duydum.
- Park yatak: Ben ilk günden itibaren kızımı odasında ve yatağında yatırdım, dolayısıyla almadım. Gece boyunca her ağladığında yan odaya gitmek anne için biraz zor oluyor ama bebeklerin yetişkinlerden daha fazla oksijene ihtiyaç duyduklarını düşünürsek 3 kişi aynı havayı solumak bana göre bebeğe haksızlık. Yine de karar sizin…
- Kanguru: Türlü modelleri var. Kızım 9 kilo olana kadar çok rahat kullandım. Sonrasında belimi ağrıttı. İster yüzü size dönük olsun, ister dışarı baksın o da çok keyifliydi içinde.
- Ana kucağı oto koltuğu & Puset: Her ikisi de olmazsa olmaz. Puset alırken kolay açılıp kapanır, bagajda fazla yer kaplamayan ve tek elle kolayca yönlendirebileceğiniz bir model seçmekte fayda var.
Bunca şeyin yanında hoşunuza giden kıyafetleri de alın tabi. Bir kısım kıyafetleri sadece 1 kez giyebiliyorlar ama bunun ikinci çocuğu var, arkadaş çocuğu var, ihtiyacı olan diğer çocuklar var… Keyifle alışveriş yapmanız ve keyifle kullanmanız dileklerimle…
Psk. Dan. Yelda ARSLAN
Twitter: @YeldaBASTIMAR
Instagram: Yelda Arslan Bastimar