Dr. Pınar Berik Keskin
Bebeklerdeki Burun Tıkanıklığı ve Hırıltı
3011

 

Bebekler, burunlarını temizleyip sümküremediklerinden özellikle ilk bir yaşına kadar burun tıkanıklığı sıklıkla görülebilir. Buna bağlı olarak da nefes güçlüğü görülebilir. Ağlama nöbetleri sırasında karnının aç olduğu, altının kirli ya da gazı olduğu düşünülür de burunu akla nedense gelmez! Bu üçlüye burun kontrolünü de eklemek, uykusuz geceleri kurtarabilir.

 

Bebeklik döneminde hırıltıların başlıca  iki nedeni olabilir:

Burun tıkanıklığı ve laringomalazi.

 

Bebeklerin burun tıkanıklığı neden bu kadar sık görülür?

En önemli neden bebeğin burun kıkırdaklarının yumuşak ve elastik olmasıdır. Ancak bu durum geçicidir, 6-8 aydan sonra kaybolur. Bu hırıltı, anne tarafından göğüsten geliyormuş gibi de duyulabildiğinden endişe içerisinde doktora başvurabilirler. Doktorunuz, fizik muayene ile ayırımını kolayca yapabilecektir.

 

Tedavide neler kullanılabilir ?

Serum fizyolojik  ya da deniz suyu diye adlandırdığımız damlalarla, günde 3-5 kez burnun nemlendirilmesi, özellikle emzirmeden ya da uyumadan once yapılırsa bebeğinizin daha rahat emmesini ve uyumasını sağlayacaktır. Burun temizliğinde burun aspiratörlerinden de yararlanabilirsiniz.

 

Not: Viral infeksiyonlar sırasında da görülebilen, özellikle öksürükle seyredebilen burun tıkanıklıklarında hekiminize mutlaka danışınız.

 

Dr. Pınar Berik Keskin

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Dr. Pınar Berik Keskin