Ergenlik dönemi hayatın en fırtınalı dönemlerinden birisidir. Bu dönemde gençlerin neler yaşadığını gelin 'Babam ve Ailesi' dizisinde hayat bulan Kadir karakteri üzerinden değerlendirelim...
Dizide Kadir ikizi kız kardeşi, dayısı ve annesiyle Adana'da yaşayan üniversiteyi yeni bitirmiş, çalışmaya yeni yeni başlamamış bir delikanlıdır. Babası, annesi ile evlenmemiş başka biriyle evlenerek çocuk sahibi olmuştur. Kadir kendisini ikinci planda hissettiği ve ailesini gizli tutulduğu için babasına çok öfkelidir.
Genci anlamak
Ergenlik genel olarak 12- 20 yaş arasını kapsar. Ekonomik özgürlüğü kazanıncaya değin de sürebilir. 25 yaşına doğru son ergenlik/genç yetişkinlikte 'toplumsal kimlik arayışı' başlar. Toplumsal kimlik, toplumun gözünde kabul edilmek anlamına gelmektedir. Bunun en kolay yolu ise toplumdaki kahramanlara benzemektir. Bir diziyi, filmi izleyenler, bir romanı okuyanlar o yayındaki karakterlerle kendi dünyaları arasında özdeşim kurarlar. Özellikle gençlik döneminde bu eğilim daha belirgindir.
Kadir karakterinin de fırtınalı bir tabloyu sergilemesi, gençlerimizin içindeki fırtınayı kendilerine aynalaması bakımından önemlidir. Kadir'in davranışları pek çok ebeveyn ve öğretmen öğüdünden daha etkili olacaktır, geniş kitlelere hitap eden Kadir'i gençlerimiz örnek alacaklardır. Bu nedenle bu karakteri analiz etmemiz, doğru anlamamız gençlerimizi de daha doğru anlamamıza yardım edecektir.
Ergenlik ve Kadir
- Ericson'un psiko-sosyal gelişim aşamalarına göre ergenlik dönemini birey için ikinci bir şans olarak görmektedir. Daha önceki gelişim aşamalarında çözümlenmemiş olan sorunlar ergenlik döneminde yeniden gündeme gelir ve çözümlenebilir.
Kadir karakteri çocukluk yıllarında yaşadığı yalnızlığı, utancı, diğer evlilikten olan kardeşlerine duyduğu kıskançlığı, babasıyla bir aile olmaya olan özencini çözümleme girişimindedir. Bu durum anne babasında şaşkınlık uyandırmıştır çünkü artık karşılarında itaat eden, kontrol edebildikleri çocukları büyümüştür. Kadir onların aklını beğenmeyip kendi duruşunu ortaya koyarak kimsenin söylemeye cesaret edemediklerini bir çırpıda cesurca söyleyebilmektedir.
- Ergenlik döneminde otoriteye karşı gelme, kendi kurallarını ortaya koyma eğilimi vardır.
Kadir anne baba figürüne karşı çıkmakta, onların kendisi için en doğru olanı yaptığına itiraz etmektedir. Özellikle de baba figürüne agresyon boşalımı yaşamakta, meydan okumaktadır. Annesi ve kız kardeşiyle işbirliği yapmaktadır.
- Ergenlikte bedensel ve ruhsal değişimi anlamlandırmak “kimlik gelişimi” kavramını beraberinde getirmektedir. Kimlik karmaşası içinde gelecek ile ilgili kararlar oluşturmada ebeveynlerden çok 'akranların' etkisi vardır.
Kadir'in de anne babasına isyan ederken, arabasını ilk denediğinde, evden uzaklaşmak istediğinde; arkadaşının evine gidip kaldığı, onunla dertleştiği ve ondan güç aldığı görülmektedir.
- Ergenin genel olarak duygularında istikrarsız olduğu görülür. Duyguları anlık olarak bile değişkenlik sergileyebilir. Katî çıkışları vardır.
Kadir bir gün annesine destek veren anlayışlı, olgun izlenim verirken; bir diğer gün istediğini tutturan, istediği olmadığında bağıran çocuksu tepkiler verebilmektedir.Sık sık "Bundan sonra böyle... Bunu yapan beni kaybeder" şeklinde çok kesin, sert bir tarzı vardır.
- Ergenin mimikleri çocukluk dönemine göre duygularını daha fazla ifade ediyor niteliktedir.
Kadir kendi duygularını sadece sözleriyle değil beden diliyle de güçlü ifade eden bir gençtir. Bu özelliği dikkatleri daha uzun süre kendi üstünde tutabilmesine de vesile olmaktadır.
- Ergen yoğun hayal kurar ve gerçekten ara ara uzaklaşır. Bu hayaller içinde gelecek planları önemli yer tutar.
Kadir de anne babasının evlenmesini ve yıllardır özlemini duyduğu aile yaşantısı içinde olmayı hayal eder. O'nun için böylece adalet yerini bulacaktır.
- Ergenin fark edilmeye ve takdir edilmeye ihtiyacı vardır.
Kadir yıllarca saklı kalmış olmanın verdiği pasiflikten çıkmaya karar vermiştir. Kendini gösterme ihtiyacı, fark edilme ihtiyacı oldukça fazladır bunun için arabasını bile yakabilir.
- Ergenlik döneminde bireyin yeni şeyler deneme merakında artış görülür.
Kadir yeni çözüm yolları denemeye heveslidir. Böbrek nakli için ameliyat olması teklif edildiğinde bunu tereddütsüz kabul eder. Kolaylıkla risk alır.
Destek Olalım
Ericson'a göre 'Kimlik kazanma veya rol karmaşası' olarak nitelendirilen ergenliği; birey tatminkar tamamlayabilirse, kimlik kazanır. Tatminsiz tamamlarsa, rol karmaşası yaşar.
Gençlere destek olmanın ilk koşulu onları anlamaktır. Buraya kadar ergenlik döneminde gencin neler yaşadığını analiz ettik ve yaşamına bir portre üzerinden yakından baktık.
Gençlerimizin bu süreçte anlayışımızla, desteğimizle kimlik kazanmaları ve Kadir karakterinin buna model olması dileğimle…
Deniz Çanga
Uzman Psikolojik Danışman
www.denizcanga.com
https://mobile.twitter.com/Deniz_Canga
https://www.instagram.com/pedagog_deniz_canga/
https://tr.linkedin.com/in/deniz-canga-a967647a
https://facebook.com/Deniz_Canga