Bugün kapaklarla beşinci çalışmamız olan bir kapağın hikayesinde çocuklarımız ya da öğrencilerimizle kahramanı kapak olan bir hikaye oluşturacağız. Hikayeyi oluştururken hikaye çemberi tekniğini kullanarak etkin bir katılım sağlayacağız. Etkinliğe başlamadan önce bir hikaye kitabı okuyup hikayenin analizinin yapılması çocukların farkındalıklarını arttıracak ve hikayenin bütünselliğini destekleyecektir.
DESTEKLEDİĞİ ALANLAR: Yaratıcı düşünme, hayal gücü, dikkat, farkındalık, okuma sevgisi, merak, ilişki kurma ve dinleme becerisi.
GEREKLİ MATERYAL: Şişe kapağı, CD kalemi, oynar göz, yapıştırıcı.
YAPILIŞI:
- Etkinliğe başlamadan önce kahramanımız olacak kapağı çocuğumuza ya da öğrencilerimize vererek onu incelemelerini sağlayalım.
- Bu kapağın ne kapağı olabileceği hakkında sohbet edelim.
- Eğer çok çeşitli fikirler gelirse hikayenin konusunun dağılmaması için onları yönlendirelim ve bu kapağın ne kapağı olduğunu açıklayalım.
- Sonrasın CD kalemi oynar göz yardımıyla kapağımıza bir kararkter kazandıralım.
- Bu hikayedeki kapak bir süt şişesi kapağı. O sebeple ilk cümleyi yetişkin kişi söyleyeceğinden hikayenin anafikri bu doğrultuda olabilir fakat çocuklar bunu farklı şekilde değerlendirmek istiyorlarsa ısrarcı olunmamalı ve onların yaratıcılığına bırakılmalıdır.
- Hikayenin ilk cümlesini düşünüp hikayemizi başlatalım. Örneğin: Bu mutlu süt şişesi kapağı işini çok seviyor ve ait olduğu şişedeki sütü korumak için elinden geleni yapıyormuş. Onu satın alan çocuk sütü çok sevdiği için hemen kapağı açmış ve sütü bardağa doldurmuş. Bir an önce sütü içmek istemenin verdiği telaşla farkında olmadan kapağı yere düşürmüş.
- Burada sırayı çocuğumuza ya da öğrencilerimize vererek hikayeyi devam ettirmelerini sağlayalım (kapak sırası gelen kişiye verilerek sıranın daha kolay takip edilmesi sağlanabilir).
- Eğer sınıfta öğrencilerimizle uyguluyorsak her çocuğun sırayla bir önceki cümleyi tamamlamasını isteyelim. Evde uyguluyorsak anne, baba, kardeş gibi kişilerin olması hikayeyi daha dinamikleştirecektir.
- Hikayenin konusunun gidişatına göre hikaye uzun ya da kısa tutulabilir.
- Son cümle söylenip hikaye tamamlandıktan sonra Hikayenin resmini yapalım.
Okulöncesi öğretmeni Nesrin ADIGÜZEL FİRENGİZ