Psk. Danışman Elvan Kandemir
Biricik Bebeğiniz Artık Çocuk Olma Yolunda
4727

 

Hayatı boyunca çocuğunuz için en doğru seçimleri yapmaya çalışıyorsunuz. Bunlardan ilki elbette okul seçimi. Psikolojik Danışman Elvan Kandemir, ana kucağından ana okuluna geçiş sürecinde doğru kararı vermenize yardımcı olacak 10 öneride bulunuyor. 

 

1-      Gezdiniz, gördünüz, tanıştınız. Cevaplamanız gereken en önemli soru şu: İçinize sindi mi? Mekan çok göz alıcı olabilir. Önemi yok. Çocuğunuzun ihtiyacı olan, öncelikli olarak sevgi ve şefkatle sarmalanmaktır. Okulun her köşesinden, etrafta gördüğünüz miniklerden mutluluk ve neşe fışkırıyor muydu? Yöneticilerin, öğretmenlerin, okulda görev yapan tüm personelin sevgisini ve şefkatini hissedebildiniz mi? Siz annesiniz, mutlaka hissedersiniz.

 

2-      En kıymetli varlığınızla ilgilenecek olan o insanların zihniyetlerine yakından bakın. “Benim çocuğumla ilgilenecek olan insanlar kimler? Eğitimci vasıfları var mı? Eğitime nasıl bakıyorlar? Ve en önemlisi onların eğitim anlayışı benim beklentilerimle örtüşüyor mu?” Bu soruları mutlaka yanıtlamaya çalışın.

 

3-      Bir kurum kimliği olan, denetlenen, belgeli, ruhsatlı bir okul olmasına özen gösterin.

 

4-      Anaokulunda karşılaşacağı öğretmen, onun ilk öğretmeni, ilk rol modeli olacak, ona okulu ve öğrenmeyi ya gerçekten sevdirecek ya da sevdiremeyecektir. O halde o öğretmenin kimliği, eğitimi ve deneyimi anaokulu seçiminde önem vermeniz gereken diğer bir noktadır diyebiliriz.

 

5-      Her okulun mutlaka bir akademik programı vardır. Programı sorduğunuzda size küçük yaş gruplarına uygun, içi dolu bir program sunabiliyorlar mı? Ve bu program bilimsel temelli mi? Sorun, öğrenin ve mutlaka ikna olun.

 

6-      “Çocukların sosyal-duygusal alanda hızla geliştikleri bu dönemde öğretim kadar eğitime de önem veriyorlar mı?” “Programlarında yaş gruplarına, bale, dans, müzik, spor gibi branş çalışmalarına yer veriyorlar mı?” Ve sosyal duygusal gelişimden söz açılmışken, kurumda “çocuğunuzun duygusal gelişimi, tutum ve davranışları ile ilgili geri bildirim verebilecek bir psikolojik danışman görev yapıyor mu?” sorularına sizi tatmin edecek cevaplar arayın.

 

7-      Okulun içi oyuncaklarla dolu olabilir. Dolu olsun zaten, ama yaş gruplarına uygun eğitici oyuncaklar, eğitim materyalleri var mı? Gezerken buna da dikkat edin.

 

8-      Fiziksel şartları incelerken sınıfların genişliğine, havadarlığına ve bahçeye odaklanın. Bahçeler çocukların nefes aldığı alanlardır. Okulun çocukların rahatça oynayabilecekleri bir bahçesi var mıdır? Varsa ne sıklıkla kullanılıyor? “Havalar soğuk olduğunda velilerimizin arzusu doğrultusunda bahçeye çıkmıyoruz” gibi söylemleri olan okullardan kaçının.

 

9-      Hijyen ve sağlık uygulamaları önemli. Bir reviri, çocuklarla yakından ilgilenen bir hemşiresi, bir sağlık politikası var mı? Örneğin, okula hasta çocuk kabul ediliyor mu? Ve temizliğe ne kadar önem veriliyor. Gezerken, tuvaletlere ve zeminlere dikkatle bakarsanız, mutlaka bir fikir edinirsiniz. Ayrıca okulun bir yemekhanesi, bir uzman eşliğinde hazırlanmış, dengeli bir beslenme programı olup olmadığı da irdelemeniz gereken diğer bir önemli konu.

 

10-  Son olarak, çok küçük yaşlarda evinize uzak mesafelerde bulunan okullardan uzak durmanızı önerelim ki, çocuklar servislerde, arabalarda, yollarda perişan olmasın.

Psk. Danışman Elvan Kandemir