Dr. Pınar Berik Keskin
Bulantı Kusma: Çözüm Yolları Neler Olabilir?
6139


Bulantı ve kusma, çocukluk çağının en sık görülen şikayetlerinden biridir. Nedenleri yaşa göre değişmekle birlikte en sık viral gastroenterit (mide gribi), çok fazla yemek yeme, gıda – ilaç zehirlenmeleri, aşırı stress – anksiyete, araç tutması, özellikle bebeklerde reflü, infeksiyonlar  gibi nedenlere bağlı gelişebilir.
 
Mide bulantısı, kusma şeklinde devam etmeye başladığından çocuk için çok yıpratıcı olabilir, hemen düzelmesini istemeniz doğaldır. Ancak pek çoğu zaten kendiliğinden düzelen bu durum için kullanılan ilaçlar çok güvenli olmayabilir. Bu nedenle sabırlı olmakta ve doktorunuza danışmakta fayda vardır.
 
Bebeğiniz 12 haftalıktan küçükse, halsiz – bitkin görünüyorsa ya da siz endişeliyseniz doktorunuza danışınız.
 
Dehidratasyon İşaretlerini (Susuz kalma)
 
En önemli konulardan biri dehidratasyondur. Çocuklar, erişkinlere gore çok daha kolay dehidrate kalabilirler. Aşırı halsizlik, fontanelin (bıngıldak) çökük olması, ağlarken gözyaşının olmaması, ciltte kuruma, soğukluk, dilde kuruluk, idrar miktarında azalma en önemli işaretleridir.
 
Çocuğunuzu sıvı almaya teşvik edin. Az az, sık sık sıvı alsın. Küçük porsiyonlar halinde kolay hazmedebileceği besinler yedirin. Kusma azaldıkça daha fazla sıvı da alabilir. Oral rehidratasyon sıvıları (Dengeli tuz – şeker karışımlarının kullanımı için doktorunuza danışınız), elma – şeftali kompostolar da yavaş yavaş tüketilebilir. İdrar yaptığından emin olun.  
 
İlaçlar
 
Bulantı – kusma durdurucu ilaçların kullanımı çocuklarda ilk seçenek olarak önerilmemektedir. Yeterli sıvı yerine konulabilirse kusma da duracaktır. Ancak devam eden kusmalarda dokturunuz size uygun ilaçları önerecektir.
 
Zencefil
 
Mekanizması bilinmemekle birlikte mide bulantısı – kusmalarda faydası olabilmektedir. 2 yaş üzerindeki çocuklarda doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz.
 
Doktorunuzu Ne Zaman Aramalısınız?
 
  • Çocuğunuz 12 haftalıktan küçük ve birden fazla kusmuşsa,
  • Dehidratasyon işaretleri gösteriyor ya da sizin gıda – ilaç zehirlenmesi şüpheniz varsa,
  • Bilinç bulanıklığı varsa,
  • Ateş, baş ağrısı, döküntü, ense sertliği, şiddetli mide ağrısı eşlik ediyorsa,
  • Kusmuğunda kan ya da safra varsa, apandisit olabileceğini düşünüyorsanız,
  • Uyandırmakta güçlük çekiyorsanız,
  • Sekiz saatten daha uzun bir süre kusmuşsa,
  • Siz endişeliyseniz doktorunuzu aramalısınız.
 
 
Dr. Pınar Berik Keskin
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Dr. Pınar Berik Keskin