Neslihan Kır Unan
Çalışan Anneler İçin Mutfak Önerileri
2464
Doğum sonrası iş hayatına geri dönen annelerde, çocuklarına ihtiyacı olan ilgiyi sağlayamayacaklarına dair bir tedirginlik doğar ve bu dönüş anne için stresli bir dönemin başlangıcına dönüşebilir. Annelerin doğumdan sonraki 6 ayı bebekleri ile birlikte geçirmesinin önemine dikkatleri çeken Universal Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Mine Başıbüyük “Çalışan anne, kötü anne değildir” dedi ve ekledi: “Altıncı ayını doldurduktan sonra ilk 3 yaş döneminde bir aile büyüğü ya da iyi referanslı bir bakıcı ile bebeğin bakımına devam edilebilir. Bu olanaklar yoksa kreş desteği de alınabilir. Çalışmaya başlamadan önce yapılacak bir takım plan ve hazırlıklarla bu süreç kolaylaştıracaktır”.


Annelerin En Büyük Sorunu: İştahsız Çocuklar


Universal Hastaneler Grubu’na bağlı Universal Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Mine Başıbüyük “Çocuğun sağlığını korumak için, doğumundan itibaren rutin kontrolleri aksatılmamalı, aşıları tam yapılmalı, hijyene dikkat edilmeli, çocuk için uygun sağlıklı besinler ile beslenmeli. Her evde zaman zaman görülen bir sorun olsa da, çocukların iştahsızlığı çalışan anneler için büyük bir sorun olabilir. Bütün gün boyunca annesinden ayrı kalan çocuk, özlemini gidermek için yemek yemeği erteleyebilir. Bu durumda ilk yapılması gereken iştahsızlığın nedeninin saptanmasıdır. Çocuğunuza bakan kişiden gün boyunca tükettiği besinlerin miktarlarını ve çeşitlerini not etmesini ve yemek yerken sergilediği davranışları gözlemlemesini isteyin. Elde edeceğiniz bilgiler size sorunun ne olduğuna dair ipuçları verecektir” diyor.


Eve Girer Girmez Çocuğa Yemek Yedirme Telaşına Girmeyin


Gün boyu ayaküstü atıştıran, abur cubur tüketen çocuklar genelde iştahsız olduğuna dikkat çeken Dr. Başıbüyük “Eve geldikten sonra çocuğa önce yemek vermek yerine önce biraz birlikte vakit geçirerek onu sakinleştirecek faaliyetler bulmayı deneyin. Siz yemek hazırlarken yanınızda resim yapabilir, size bir şeyler anlatabilir hatta size yardım bile edebilir. Çocuğun ilgisini çekmek için çocuklar için üretilmiş çatal ve kaşıklar, süslü kağıt peçeteler kullanın. Yemekleri tabağa ilgisini çekecek şekilde yerleştirin. Örneğin salatasını ya da meyvelerini bebek şeklinde yerleştirin” diyor.


Mutfak İçin Püf Noktaları


Çalışan annelerin bir sorununun da iş yaşamında yaşadığı yoğunluk nedeni ile mutfakta geniş zaman geçiremedikleri gerçeğine değinen Dr. Başıbüyük, bu sorunu kolayca çözebilecek püf noktalarını iletti:

Mutlaka alışveriş listesi hazırlayın ve yemek hazırlarken biten ve almanız gereken her ürünü üzerine not edin.
Çocuk henüz aile mutfağındaki yemekleri tüketme yaşına gelmemişse; hafta sonu ona tüm hafta yetecek kadar yemek pişirerek tek seferde tüketebileceği kadar küçük ve kapaklı kavanozlara bölüştürüp, yemekler soğuduktan sonra derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Sabah dondurucudan kavanozu buzdolabının alt rafına koyarak yemeğin sağlıklı bir şekilde eriyip ısıtılmaya hazır hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
Alışveriş yaparken olası acil durumlar için siz ve çocuklarınız için kullanabileceğiniz donmuş sebze ve balıklardan alın. Kendi hazırladığınız yiyecekleri de güvenle derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
İşten geç çıktığınızda ve yemek yapmak için süreniz sınırlı olduğunda ızgara et, salata, yoğurt, ekmekten ya da menemen gibi hızlı hazırlanabilen menüler kurtarıcınız olabilir.

Neslihan KIR UNAN
Neslihan Kır Unan