Özellikle büyük şehirlerde her hafta sonu çocuklar için bir sürü etkinlik yapılıyor. Çocuklarıyla geçirdikleri vakti özelleştirmek isteyen anne-babalar ise bu seçeneklerden bir ya da birkaçına yönelmeye çalışıyor. Peki, hangi etkinlik çocuklar için daha uygun? Gelin birkaç ayırt edici düşünelim:
- Yaş grubu: Etkinliklerin büyük çoğunun duyurusunda çocuklar için hangi yaş grubuna hitap ettiği bilgisi verilir. Ama siz yine de etkinliğe dair verilen içerik bilgisini teyit ederek sağlamasını yapın. Çünkü bir çocuğun olgunluk düzeyi her zaman yaşıyla aynı olmayabilir. Çocuklar yaş bandı daha dar olan (örneğin 5-12 yerine 5-6) etkinliklerde daha çok eğlenebilirler, çünkü katılımcılar ne kadar farklı yaşlarda olursa etkinliği yöneten kişinin o kadar çok yaşa hitap etmesi gerekir, bu da küçük çocukların etkinliği ağır bulması, büyüklerin ise sıkılması ile sonuçlanabilir.
- Konu: Etkinliğin konu bilgisinde ne yazdığı büyük oranda bilgilendirici olacaktır. Ne yazık ki etkinliklerin en yoğun olduğu İstanbul'da bile konu üstünden etkinlik seçmek pek mümkün olmuyor. Yine de aklınızda olsun, çocuğunuzda yerleştirmek istediğiniz değerleri veya davranışları konu edinmiş olan etkinlikleri bulmaya çalışın. Konu, sizin etkinlik bittikten sonra üstüne konuşabileceğiniz nitelikte olursa iyi olur.
- Etkinliğin sürekliliği: Bir kerelik etkinlikler kısa ama eğlenceli vakit vaat eder. Ancak özellikle öğretim amaçlı olanlar biraz yüzeysel kalabilirler. Bir kereden fazla defa gitmeyi gerektirenler ise daha derinliklidir. Bu etkinlikler de para, zaman gibi kaynakların uygunluğunu talep eder. Eğer yaz okulu gibi uzun süreli bir etkinlik tercih edecekseniz çocuğun devamlılığını sağlayabileceğinizden emin olun; bunun için önden plan yapın.
- Etkinlikte çocuğun aktif/pasifliği: İlkokul çağından küçük çocuklarda yerinde sessizce oturup hareket etmemeyi gerektiren etkinlikler pek uygun olmayabilir. Bu nedenle küçük çocuklarda atölye gibi çocuğun da bir şeyler yarattığı ya da en basitinden hareket özgürlüğünün olduğu etkinlikler daha eğlenceli olabilir. Daha büyük çocuklarda ise çocuğun hareketlilik düzeyine göre çocuğun aktif veya pasif olduğu etkinlikler seçilebilir.
- Etkinliğin uzman onayı almış olup olmadığı: Bu kriter özellikle tiyatro oyunlarında geçerli sayılabilir. Çoğu tiyatro oyunu çocuklara uygunluk açısından bir psikolog tarafından denetlenir. Siz de bir uzman tarafından denetlenmiş ve hatta uzmanca programı oluşturulmuş etkinlikleri tercih edin. Alanında uzman ve çocuklar konusunda deneyimi olan kişilerce düzenlenmiş veya denetlenmiş etkinlikler daha sağlıklı olacak, bu etkinliklerde çocuğunuz daha iyi vakit geçirecektir.
İyi eğlenceler!
Uzman Klinik Psikolog Nazlı Akay