Dr. Pınar Berik Keskin
Çocuğuma Meningokok Aşısı Yaptırmalı mıyım?
6386

 

Menenjit, beyin zarı iltihabı adı verilen ölüm, sakatlıklara yol açabilen, çok ağır bir hastalıktır ve değişik mikroorganizmalarla meydana gelebilmektedir.

 

Çocuklarımız daha önce karma aşı (H.Influenza) ve pnömokok aşısı  içerisinde menenjit hastalığından korunmak için aşılanmışlardı. Meningokok aşısı da N.Meningitidis adı verilen bir bakteriye yönelik geliştirilmiş bir aşıdır.

 

Meningokok aşısı aslında yeni bir aşı değildir. 2006 yılından beri bebeklere ABD ve Avrupa ülkelerinde uygulanan bir aşıdır. Yani çocuklarımız için yeni ancak dünya için çok yeni olmayan bir aşı.

 

Konjügasyon teknolojisiyle hazırlanan bu aşı, en sık görülen A,C,Y ve  W 135 olmak üzere dört çeşit Meningokoka karşı koruma sağlamaktadır.

 

Hastalığın en sık görüldüğü bebeklik çağından itibaren yapılabilir. Meningokok bakterileri, menenjit vakalarının çoğundan sorumlu olduğu için aşının yapılmasında fayda olduğunu düşünüyorum.

 

Aşı uygulama programı Menectra aşısı için 9. ay – 23 ay arasında en az 3 ay ara ile 2 doz, 2 – 11 yaş arasında bir an önce tek doz şeklindedir.Bir başka firmanın aşısı olan Nimenrix aşısı ise 1 yaşın üzerinde tek doz şeklinde yapılmaktadır.

 

Aşının en sık görülen yan etkileri, 1-2 gün içerisinde geçen, aşı yapılan yerde ağrı, kızarıklık, şişme, ateş, ağlama ve huzursuzluk şeklindedir. Daha önce “Guillain Barre Sendromu” geçirenlerde pek önerilmemektedir.

 

Dr. Pınar Berik Keskin

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Dr. Pınar Berik Keskin