Dr. Pınar Berik Keskin
ÇOCUĞUNUZLA BERABER GEÇİREBİLECEĞİNİZ SEKİZ BULAŞICI HASTALIK
17989


Özellikle kış aylarında çocuklar daha sık infeksiyon hastalıkları geçiriyorlar. Bu hastalıklar eller, solunum yolu, öpücük, aksırık–öksürük , yakın temasla kolaylıkla bulaşabileceğinden bazılarını kolaylıkla sizler de geçirebilirsiniz:


 Su Çiçeği:

Ateş, baş ağrısı, kaşıntılı içi sıvı dolu döküntülere sahip olabilirsiniz. Özellikle 15 yaşın altında görülebileceği gibi çocukluk döneminde geçirmediyseniz sizlerde de görülebilir. Çocuğunuz bu hastalığı geçirirken sizin de aşı olmanız en iyi çözümdür.


 Kabakulak:

 Ateş, kas ağrısı, çene altındaki tükrük bezlerinde büyüme görülür. Dinlenme ve bol sıvı almanız gerekir. Bulaştırmamak için en az bir hafta izole kalmanız gerekir. Aşı ile korunmak mümkündür.


 Kızamıkçık:

Yüksek ateş, döküntü, nezle, öksürük, konjonktivit, burun akıntısı belirtileriyle görülür. Aşı ile korunmak mümkündür.


 Saç biti:

Her insanda saç biti olabilir. Ancak erişkinlerde asit tabaka nedeniyle, saç derisine yerleşme riski azalır.


 Streptokoksik Boğaz İnfeksiyonu:

Viral boğaz infeksiyonları kendiliğinden geçebilir. Ancak streptokoksik boğaz infeksiyonları antibiyotik tedavisi olmadan iyileşmesi mümkün değildir. Boğazınızdan alınacak sürüntü testi ile tanısı kolaylıkla konulabilir. Daha çok çocuklarda görülmekle birlikte size de kolaylıkla bulaşabilir. Yüksek ateş, boğaz ağrısı, kusma gibi belirtiler gösterebilir.


 Konjonktivit:

Gözlerde kaşıntı, yanma – batma hissi, çapaklanma görülür. Çoğunlukla kendiliğinden geçebilir. Göz damlaları kullanılabilir. Eller ve yakın temasla geçebilir.


 Boğmaca:

Ölümcül olabilen bu hastalık da öksürük başlamadan önce bulaştırıcılık başlar. Çocukluk döneminde yapılan aşının zamanla koruyuculuğu azaldığı için erişkin dönemde aşı tekrarı korunmak için en iyi çözümdür.


El – Ayak – Ağız Hastalığı:

En sık 5 yaşın altında görülür. Ateş, boğaz ağrısı, halsizlik, el ve ayaklarda döküntü, ağız içerisinde aft şeklinde lezyonlar vardır. Erişkinlerde her zaman semptomlar görülmese de taşıyıcı olabilirler. Kendiliğinden 7 – 10 gün içerisinde geçer.

 

Dr. Pınar Berik Keskin

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Dr. Pınar Berik Keskin