Teknoloji günden güne gelişirken, eğlenceden günlük hayata kadar yaşamın her alanında artık önemli bir yer tutuyor. Öyle ki, yetişkinler olarak bile teknolojik araçlar sayesinde her gün birçok yeni bilgiye maruz kalıyor, ister istemez bir sürü yeni şey öğreniyoruz. Bu durum çocuklar için de farklı değil, çünkü onlar da teknolojinin hayatımıza kattığı araçlarla uzun süre haşır neşir oluyorlar. Dikkat dağıtıcı özelliklerinden dolayı eğitime negatif etkileri olabilse de, çocukların eğitiminde teknoloji, ebeveynleri desteklemek açısından büyük bir potansiyel taşıyor.
Çocuk Eğitiminde Teknolojinin Faydaları
Teknolojinin eğitimle ilgili en büyük faydalarından biri süreçleri hızlandırması. Geleneksel yollarla uzun sürelerde ve kısıtlı kaynaklarla öğretilebilecek birçok konu, teknoloji sayesinde anlaşılması çok kolay hale gelebiliyor. Teknolojinin gelişmesinin eğitimle ilgili bazı diğer yararlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Eğlendirirken öğreten oyun ve filmlere erişimin kolaylaşması.
- Çocukların yaratıcı dünyasını geliştiren eğitim araçlarının artması.
- Kendilerini artistik olarak ifade edebilecekleri cihazlara erişmeleri.
- Teknolojik araçları kullanma becerilerinin gelişmesi.
- Gerçekten ilgi duydukları alanları belirlemenin mümkün olması.
- Yanında olmayan arkadaşlarıyla iletişime geçme kolaylığı sağlaması.
Elbette teknolojinin sunduğu sınırsız kaynaklar, ebeveynlerin gözetimini ve bu kaynakları filtrelemeyi de bir o kadar gerekli hale getiriyor. Yetişkinlerde gelişmiş olan bilgiyi sorgulama ve yararlı olanları ayırabilme becerisi, çocuklarda henüz olmadığından onları faydalı ve eğitici kaynaklara yöneltmek büyük önem taşıyor.
Eğitimde Teknolojiyle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sunduğu birçok imkanın yanında teknolojik araçların aşırı kullanılması bazı temel becerilerin körelmesine de yol açabilir. Örneğin sürekli klavye kullanarak yazmak el yazısı becerilerini, hesap makinesi kullanımı ise temel matematik işlemlerini ikinci plana atabilir. Kullanılan cihazların monitörleri varsa, gözleri yorabileceği de unutulmamalıdır. Bu yüzden, teknolojik araçları kullanırken belirli aralıklarla dinlenme süresi ayırmak bu gibi sorunların önüne geçecektir.
Bunun yanında çocuğunuz bilgisayar, televizyon, tablet veya telefon başında geçirdiği tüm zamanı eğitici ve öğretici programlara ayırsa bile, günlük olarak yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmalı, duruş bozukluğu gelişmemesi için bu sürelerdeki oturma pozisyonuna dikkat edilmelidir. Fiziksel olarak aktif olmanın öğrenme üzerinde olumlu etkisini gösteren bilimsel çalışmalar da bunu destekler.
Eski İle Yeninin Dengesi
Hem teknolojik, hem de geleneksel yöntemlerin avantajlarından yararlanmak için bir ebeveyn olarak yapabileceğiniz en iyi şey, ikisi arasındaki dengeyi korumaktır.
Örneğin çocuklar için boyama çalışmalarını ele alalım. Tablet bilgisayarınıza kolayca indireceğiniz uygulamalarla, çocuğunuz gerçek bir boyama kitabının keyfini alırken, eserini dijital olarak paylaşabilir, çok çeşitli seçenekler arasından tercihini yapabilir ve yer - zaman kısıtlaması da olmaz. Üstelik sizin için de bir avantajı vardır; etrafa bulaşan boyaları temizlemekle uğraşmazsınız.
Ancak, gerçek araçlarla çocuklar için boyama çalışmaları yapmanın da kendine has avantajları vardır. Patates baskı, parmak boyası gibi farklı yöntemlerle yaratıcılığını körükleyebilir, farklı malzemeleri keşfetmesini sağlayabilir, bir yandan dokunma duyusunun da gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu eğlenceli aktiviteler sırasında etrafa ve kıyafetlerinize boya bulaşırsa da, boya lekelerini çıkarmakla ilgili bazı ipuçları size yardımcı olabilir.
Sizin ve çocuğunuz için hangisi daha verimli olursa olsun, en önemlisi çocuğunuzla mümkün olduğunca güzel ve kaliteli vakit geçirmenizdir. Teknoloji pek çok eğitim aracının yerini tutsa bile, sizden göreceği ilgi ve alakanın yeri onun için paha biçilemez olacaktır.
Fatih Melek