Çocuk resimlerine yaklaşım eski dönemlere göre yerini gözlem ve incelemeye dayanan görüşlere bırakmaktadır. Resimlerinde ussal ve ruhsal gelişiminin yanında kişiliğinin, en önemlisi de yaratıcılığının izleri aranmaktadır. Bu davranışlarda en önemli etken çocuğun kendi yaşantıları ve deneyimleridir. Çocuk ailesiyle ve çevresiyle doğrudan kazandığı deneyimleri görsel anlamda bir sanat biçimine dönüştürdüğünde, yaratıcı anlamda da gelişir.
Çocukların yaratıcılıkları ve zeka gelişimleri sadece çizgi yoluyla olmaz. Aynı zamanda çocuğumuzla birlikte yapacağımız etkinlikler de onun gelişiminde büyük rol oynar.
Bu yazımda sizlere birkaç kitap tavsiyesinde bulunacağım ve bu kitaplarla nasıl etkinlikler yapabileceğiniz konusunda birkaç tavsiyede bulunacağım.
Öncelikle sanat kitaplarını incelerken çocuğun yaratıcılığını destekleyici olmasına dikkat etmek gerekir. Bir de yaş özelliğine uygun olup olmadığı.
Büyük ressamların hayatını çocuk gözüyle anlatan kitaplardan bahsetmek istiyorum. Bunlardan bir tanesi ‘’Dali’nin Sihirli Dünyası’’ Dali, soyut resimler yapan bir ressam olduğu için çocuklar onun resimlerini incelerken hem eğlenmelerini hem de öğrenmelerini sağlayabilirsiniz. Kitabın içeriğine bakacak olursak, Dali’nin hayatı çok sade ve anlaşılır bir dille anlatılmıştır. Dali’nin resimlerinin önce bütünü daha sonra da ayrıntılı bir şekilde açılaması çocukların dikkatini çekecek niteliktedir. Bu kitabı incelerken çocuğunuzu Dali yerine koyup eserlerini size anlatmasını sağlayabilirsiniz.
Kitabın içinden bir örnek
Örneğin; Rodin, Rembrandt, Leonardo Da Vinci vb. birçok ressamın ve heykeltraşın hayatını anlatan kitaplardan yararlanıp çocuğunuzla bu kitapları bir etkinlik haline getirebilir, onların küçük bir ressam gibi davranıp kendilerini ifade etmelerini sağlarken kültürel yönden de zenginleştirmiş olursunuz. İncelenen ressamın eselerinden yola çıkarak çocuğunuzun o ressam tarzında resim yapmasını sağlayabilir, size uyguladığı tekniği nasıl yaptığını anlatmasını isteyebilirsiniz.
Görsel Sanatlar Uzmanı
Yeliz AYTAÇ