Yaşayabileceğimiz en güzel deneyimi henüz bilmiyoruz. Gizem gerçek sanatın ve gerçek bilimin esas duygusudur. Bunun farkına varamayan kişi, merak edemez, şaşıramaz, ölüden bir farkı yoktur. Gözlerinin önüne de bir perde inmiştir.
Albert EİNSTEİN
Einstein’ın da dediği gibi gözlerine perde inmek… Bundan daha anlamlı bir tanım yapılamazdı. Eleştirel ve bilimsel düşünce becerisi kazanamamış bireyler ve bu bireylerin meydana getirdiği toplumlar bu perdenin arkasından bakarlar evrene. Öncelikle ebeveynler çocukları dünyaya geldiğinden itibaren farkında olmadan çocuklarının gözlerine bir perde çekme gayreti içindedirler. Bu perdenin kumaşı bedensel veya sözel olarak ifade edilen yapma,etme,dokunma,hayır kelimelerinden dokunmuştur adeta. Çocuklar doğdukları andan itibaren sahip oldukları merak duygusu ile etraflarını keşfetmeye anlamaya çalışırlar. Anne memesiyle başlayan bu serüven doğru desteklemelerle hayat boyu devam eder. Her şeyi ağzına almaya, dokunmaya çalışmak insanoğlunun ilk bilimsel çalışmalarıdır aslında. Fakat ebeveynlerin çocuklarını çeşitli dış etkenlere karşı aşırı koruma gayreti ile başlayan bu engellemeler perdenin de yavaş yavaş inmesine sebep olur. Bir çocuğun bilimsel ve eleştirel düşünme becerisine sahip olabilmesi duyularının etkin kullanımıyla mümkündür. Ünlü bilim insanı Carl SAGAN onu bilime yönlendiren en önemli kişilerin bilimle hiçbir ilgisi bulunmayan fakat onu merak,araştırma,keşfetme ve yeni bilgiler öğrenmeye teşvik eden anne ve babasının olduğunu belirtmiştir.
Sevgili anne-babalar çocuklarınıza yapacağınız en büyük iyilik onlara dokun, hisset, keşfet ve hata yap demek olacaktır. Bırakın duyularını çalıştırıp kendilerini ve evreni keşfetsinler.