Dr. Pınar Berik Keskin
Çocuklarda Kabızlık nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
4608

 

Çocuğunuzun hiç banyodan ağlayarak çıkıp  "Popom acıyor anne" dediğini hatırlıyor musunuz? Bunun nedeni büyük olasılıkla  çocuklarda sık görülen sorunlardan biri olan kabızlıktır.

 

Çocukların günlük dışkılama sayısı yaşa bağlı olarak değiştiğinden dışkı sayısına göre tanımlama yapılmamaktadır. Kimi çocuk üç günde bir ama yumuşak bir dışkı yaparken kimi çocuk her gün ama zor bir dışkı yapabilmektedir. Sert ve zor, ağrılı dışkılamaya kabızlık adı verilmektedir.

 

Kabızlıkdaki Semptomlar:

 

  • Karın ağrısı
  • Rektal kanama
  • Çamaşırını kirletme ( kazalar )

 

Kabızlıkta sert, büyük bir dışkı  ile barsakda beklerken, sulu – yumuşak bir dışkı etrafından geçerek çamaşırda kirlenmeye neden olabilir.

 

Nedenleri:

 

  • Dışkısını tutma:  Tuvalet eğitimi sırasında gelişebilir. Okula yeni başlayan çocuklarda görülebilir. Bir kez kabızlığa bağlı ağrılı dışkılama sonucu korku nedeniyle dışkısını tutmak isteyebilir. Bu durumda çocuk kısır bir döngü içerisine girebilir.

 

  • Beslenme alışkanlığı: Lif içeriği düşük gıdalarla beslenme ya da az sıvı alımı kabızlığa nedn olabilir.

 

  • İlaç yan etkisi

 

Tedavi :

 

  • Dışkı yumuşatıcılar:  Laksatifler olarak  da bilinirler. Çocuk doktorunun önerisiyle güvenle kullanılabilir.Aileler tarafından çok düşük dozlarda kullanım ya da tedavinin erken kesilmesi en sık yapılan hatalardır. Çocuğunuz korkusuz, rahat dışkılama yapana kadar birkaç hafta devam etmek gerekebilir.

 

  • Yüksek lifli, bol sıvı içeren beslenme: Taze meyve  - sebzeden zengin, tahıllı ekmek, mısır, yoğurt gibi probiyotik içeren bir menü, bol su içerilmesi ile birlikte tedavinin başarısında çok önemlidir. Aile öyküsü olan çocuklarda ek gıdalara geçerken yulaf, armut, kayısı gibi besinlere yönelmek faydalı olacaktır.

 

  • Düzenli dışkılama alışkanlığı:  Çocuğunuzu her sabah kalktığında ve her yemekden sonra ilk iş olarak tuvalete oturma alışkanlığını kazandırın. Özellikle çocuğunuz küçükse "Tuvaletin var mı?" yerine "Tuvalete gitme zamanı" demek çok daha etkili olacaktır.

 

Bu üç metodu birlikte kullanırsanız en iyi sonucu elde edebilirsiniz. Beslenme ve düzenli dışkılama alışkanlığı özellikle genetik öyküsü olan çocuklarda hayat tarzı haline getirilmelidir.

 

Dr. Pınar Berik Keskin

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Dr. Pınar Berik Keskin