Dr. Pınar Berik Keskin
Çocuklarımız ve Aşı Korkusu
4860

 

Bebeklerimizin doğumdan itibaren büyüdükçe azalmak üzere çok sayıda aşı olmaları gerekiyor. Az da olsa acı veren bir olay olmakla birlikte çocuklarımızı hastalıklardan korumak için aşı yaptırmak zorundayız.

 

Çoğunlukla anne ve babaların gergin ve endişeli olması çocuklarda aşırı korkulara yol açabiliyor. Muayenehane ya da hastanenin kapısının önünden bile geçmek istemeyebiliyorlar. Peki aşı korkusuna nasıl yaklaşabiliriz? Nasıl azaltabiliriz?

 

Bebekler için neler yapalım?

 

Bebekler, anne babalarının endişelerini, gerginliğini hissettiklerinde kendilerini güvende hissetmediklerinden mümkün olduğunca sakin olunuz. Yanınızda sakin olabilen kişilerle de muayeneye gelebilirsiniz. Aşı sırasında sevdiği oyuncakları yanınızda getirmek, bebeğinizle konuşmak, şarkı söylemek, bebeğinizin sesinizi duyması, hemen sonrasında emzirmek  de onu rahatlatacaktır.

 

Çocuklar için neler yapalım ?

 

Çocuğunuz anlayacak yaşa gelmişse aşı olacağını ondan saklamayınız. Niçin aşı olduğunu, tüm arkadaşlarının ve hatta sizin de çocukken aşı olduğunuzu, aşının faydalarını ona anlatın. Doktor muayene setiyle evde aşı olma oyunu oynamanın da oldukça faydası olacaktır.

 

Evde yaramazlık yaptığında onu doktora götürüp, aşı yaptırmakla korkutmayın.

 

Aşının biraz acıtabileceğini, ancak kısa süreceğini de söyleyiniz ki hayal kırıklığına uğramasın, bir sonraki aşıda daha büyük tepki ile karşılaşılmasın.

 

Aşı sırasında derin nefes alabilir, sayı sayabilir  ya da şarkı söyleyebilirsiniz.

 

Ağlayabilir, ağlamasına sakın kızmayınız.

 

Aşı sırasında sakin durabiliyorsa da sarılarak, öpücükle ya da küçük bir hediye ile ödüllendirmeyi de unutmayınız.

 

Dr. Pınar Berik Keskin

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Dr. Pınar Berik Keskin