Neslihan Kır Unan
Dikkatli Gözlem Hayat Kurtarır!
3996

 

 

Çocuklarımızı dikkatli gözlemlemek, onlarda oluşabilecek bir çok hastalığı önlemek adına önemli. Gözden kaçan küçük detaylar ya da bilinçsizce kullanılan ilaçlar, erken tanının yok olmasına sebep olarak tedaviyi geciktiriyolar.

Yenidoğanların ve çocukların dikkatli gözlemlenmesini belirten Çakmak Erdem Hastanesi Çocuk Cerrahı Op. Dr. Zafer Dörtdoğan; “Bazen çocuklarımızda ciddi problemler olabiliyor. Bu ciddi problemleri aslında çok küçük detaylarla yakalamak mümkün. Fakat yeteri kadar dikkat edilmediği takdirde, bilinçsizce çocuklarımıza ilaçlar içirebiliyoruz. Gereksiz yere ilaç içirtip tedavi süresini uzatmak yerine, çocuklarımızı detaylı muayene sokmak ya da çok ciddi gözlemlemek gerekiyor. Böylece tedavilerin başarı oranı artıyor.

Çocuk Sağlığında Dikkat Edilmesi ve Bilinmesi Gereken Hususlar

1- Yenidoğan döneminde sünnet olmuş bebekler'in ilk 1 yıl içinde herhangi bir sebeple hastaneye başvurma oranları, sünnetsizlerden 6 kat azdır. Yenidoğan veya bebeklik dönemi sünneti üriner enfeksiyon nedeniyle doktora başvuruları istatistiksel olarak 10 kat azaltmaktadır. Bilimsel araştırmalar sünnetin en kolay uygulandığı ve atlatıldığı dönemin yenidoğan ve bebeklik dönemi olduğunu göstermektedir. Özellikle sünnet derisi darsa bunu zorlayarak açmaya çalışmak daha sonra ciddi darlıklara yol açabileceği için bu zorlamalardan kaçınmak ve gerekirse erken sünneti düşünmek mantıklı olur.
Ailenin isteğine bağlı sünnetler için önerilen yaş aralığı 2 yaş altı ya da 5. yaştan sonradır. 2-5 yaş arası çocuklarda sünnet nadir de olsa bir takım psikolojik sorunlara yol açabilir. Çocuğunuz yarım sünnetli ise veya idrar çıkış deliği normal yerinden daha aşağıda farklı bir yerde ise, çocuğunuzun testislerinin (yumurtalarında) torbalarında olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz. Testisler torbada değil ise ya da arada yukarı kaçıyorsa, çocuğunuz ağladığı veya öksürdüğü zaman kasıklarında şişlik oluyorsa, çocuğunuzda Kasık Fıtığı olabilir. Çocuğunuzun torbalarında şişlik varsa çocuğunuzda Su Fıtığı (Hidroseli) olabilir, şişliği artıp azalabilir. Çocuğunuzun torbasında ani gelişen ağrı kızarıklık oluşmuş ise Yumurtalık Burkulması (Testis Torsiyonu) olabilir, dakikaların önemi vardır.

2- Çocuğunuzun karnının sol alt tarafında ani başlayan karın ağrısı varsa gaz sancısı olabilir, öncelikle çocuğunuzu tuvalete gönderip gaz çıkarmasını sağlayınız. Eğer ağrısı geçiyorsa doktora gitmenize gerek yok takip edebilirsiniz. Çocuğunuzun düzenli tuvalete gitmesini sağlamanız yeterli olacaktır. Karın ağrısı ile birlikte kusması başlarsa, çocuğunuzun karnının sağ alt tarafında iştahsızlık ile birlikte karın ağrısı varsa Apandisit olabilir. Karın ağrılarında kesinlikle doktor görmeden ağrı kesici kullanmayınız. Hastalığın erken tanısını engellemiş olursunuz, çocuğunuzda sarı yeşil renkli kusma varsa, çocuğunuzda ameliyat gerektiren bir hastalık olabilir.

3- Çocuğunuzun bir yeri yanınca hemen kısa süreli oda ısısından biraz soğuk su uygulaması yapınız. Yanık kreminiz varsa yaranın üzerine sürünüz. 
 
4- Küçük çocuklarınızın boncuk, bilye, nohut, fındık, fıstık, leblebi gibi cisimlerle oynamasına müsaade etmeyin. Bu cisimlerin nefes borusuna kaçmasına bağlı binlerce ölüm olayı meydana gelmiştir.

5- Çocuğunuz ince işiyor, uzun sürede idrarını tamamlayabiliyor ve işerken idrarını normalden daha ileri attırıyorsa idrar çıkış deliğinde darlık olabilir.

6- Dışkılamada zorluk ya da gecikme olarak tanımlanan kabızlık bebeklerde ve çocuklarda sık görülen bir rahatsızlıktır. Ancak kabızlık tedavisi bazen diyette yapılacak değişiklikle olabileceği gibi bazen de bir dizi ameliyat gerektirebilir. Bu gibi durumlar ile karşılaşıldığında mutlaka bir çocuk cerrahisi uzmanına başvurunuz.” dedi.        
Neslihan Kır Unan