Eğitim Uzmanı Bilge Buhan Musa
Dünya Çevre Günü
3665

5 Haziran Dünya Çevre Günü

 

“Çevremizi koruyalım.” “ Ağaçları kesmeyelim.” “ Ağacı sev yeşili koru” “Üzerinde yaşadığımız bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Bizler onu çocuklarımızdan ödünç aldık.” gibi  bir çok slogan var Dünya Çevre Günü ile ilgili. Bunlar ilk aklıma gelenlerdi.

 

Peki  gerçekten dünyamız için ne yapıyoruz? Sloganlarımı yayalım? Yoksa eylememi geçelim? Kendimize, çocuklarımıza daha yaşanır bir dünya bırakmak için sorumluluklarımız nedir? 

 

  • Evimizde okulumuzda neler yapmalıyız nelere dikkat etmeliyiz. 3 temel ana nokta var. Bunlar aynı zamanda geri dönüşüm işaretinin de oklarının her birini temsil ediyor.

 

  • Tüketimi azaltmak

 

  • Tekrar kullanmak

 

  • Geri dönüştürmek

 

Bu üç temel basamağı uygulamamız gerçekten çok önemli ve aslında uygulaması da bir o kadar basit.

 

  • Tüketimi azaltmak yani İhtiyacımızdan fazlasını almamak, kullandığımız eşyaları özenli kullanmak, su ve enerji kullanımında tutumlu olmak.

 

  • Tekrar Kullanmak, bir şeyi atmadan önce başka hangi amaçla kullanabileceğimizi düşünmek. Örneğin metal bir konserve ambalajını iyice temizledikten sonra çiçek saksısı olarak kullandığımızda o malzemeyi yeniden kullanmış oluyoruz. Aynı metal ambalajı iyice temizledikten sonra geri kazanım kumbaralarına attığımızda bu malzemeden yeni ürünler üretildiğinde ise ambalajı geri dönüştürmüş oluyoruz. Eskimiş ancak yine de kullanılır durumda olan elektronik eşya, mobilya, kitap ve kıyafet gibi malzemelerimizi çevremizde bunlara ihtiyacı olan ya da bu tür eşyaları kullanabilecek okul, yardım derneği vb. gibi merkezlere telim edebiliriz.

 

  • Geri Dönüştürmek ,tüm geri dönüşebilir maddeleri cam, kağıt, pil, teneke, tetra pak ambalajları ve plastiği ayırmak ayrıştırarak atmak.

 

Başka neler yapabiliriz?  Bu hafta bunlara değineceğiz.

 

Hadi bakalım biraz duyarlılık dünyamıza iyi gelecek :)

 

Okul Öncesi Eğitim Uzmanı Bilge Buhan Musa

Eğitim Uzmanı Bilge Buhan Musa