Psk. Danışman Yelda Arslan
Dünya Saati Uygulaması
2723

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ HATIRLAMAK ve HATIRLATMAK İÇİN...
DOĞAL KAYNAK KULLANIMININ SINIRLARINI ÇİZMEK İÇİN... CANLI TÜRLERİNİN YAŞAM HAKLARINI KORUYABİLMEK İÇİN...
ÇEVRE DUYARLILIĞI ve YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İÇİN...
ÇOCUKLARINIZ ve KENDİNİZ İÇİN...
DÜNYAYA OLAN SEVGİNİZİ GÖSTERMEYE
VAR MISINIZ?
 

 

          Sanmıyorum ki ‘benim çocuğum duyarsız bir birey olarak yetişsin’ diyebilecek ebeveynler var olsun. Doğal kaynaklarımız her geçen gün azalıp nüfusun da tersi orantıda ilerlediğini düşünürsek gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için eyleme geçme zamanıdır. Ayrıca hepimiz, önemsediğimiz değerleri çocuklarımıza aktarmaya çalışırken model olma gibi önemli bir sorumluluğumuz olduğunu da unutmamalıyız. Bu amaca hizmet eden bir uygulamadan bahsetmek istiyorum; Dünya Saati Uygulaması

 

DÜNYA SAATİ NEDİR?


          2007 yılında Avustralya'da binlerce kurum ve milyonlarca insan ile birlikte sembolik yapıların ışıklarını bir saatliğine kapatarak, iklim değişikliğiyle mücadele için tüm dünyaya çok önemli bir mesaj verdi: ‘hepimiz tek evimiz, gezegenimizin karşı karşıya olduğu, başta iklim değişikliği olmak üzere çevre sorunlarıyla mücadele etmek için acilen adım atmalıyız!’


          Avustralya'da 2 milyondan fazla insan ve 2.000'den fazla kurum katılımıyla başlayan Dünya Saati kısa bir sürede 7 kıtadan, 150'den fazla ülkeden, 7.000'den fazla şehirden binlerce insana ulaşarak bugün dünyanın en büyük çevre hareketinin adı olmuştur.

          Dünyanın sembolik yapılarından Sidney Liman Köprüsü, Toronto'daki CN Kulesi, San Francisco'daki Golden Gate Köprüsü, Roma'daki Kolozyum, Çin Seddi gibi küresel öneme sahip birçok simge, hızla büyüyen bir kampanyanın umut simgeleri olarak karanlıkta kaldı.

 

TÜRKİYE’DE DÜNYA SAATİ


          Ülkemizde 2008 yılından beri WWF-Türkiye tarafından yürütülen Dünya Saati, 2010 yılında katılım açısından önemli ilklere sahne oldu. 230'un üzerinde kurum ve yaklaşık 5.000 kişinin katıldığı Dünya Saati'ne Boğaziçi Köprüsü ışıklarını kapatarak destek verdi.

 

          2011 yılında 20.000'den fazla kişi ve 250'nin üzerinde kurum dünyanın geleceği için güçlerini birleştirdi. Boğaziçi Köprüsü'nün yanı sıra Ankara Opera Binası ve Kastamonu Kalesi de yerini aldı.

 

          2012 yılında Türkiye'de kendi rekorunu kıran Dünya Saati'ne 75.000'den fazla insan ve 400'ün üzerinde kurum katıldı. Boğaziçi Köprüsü ile birlikte Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Dolmabahçe Sarayı ve Saat Kulesi, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı, Galata Kulesi, Aya Sofya Müzesi ilk defa Dünya Saati için ışıklarını kapattı.

 

          2013 yılında ‘Domino Etkisi Kampanyası’ ile 70.000’den fazla insan kampanyaya destek verdi. Türkiye’nin farklı şehirlerinden onlarca sembolik yapının ışıkları kapandı.

 

          Gelelim 2014’e… Bu akşam, yani 29 Mart 2014’te 20.30-21.30 saatleri arasını mum ışığında geçirmeye var mısınız? Bu zaman dilimini çocuklarınız için daha da verimli geçirmek için aile sohbet zamanı yapabilirsiniz, neden ışıkları kapattığınız konusunda çocuğunuza yaşına uygun açıklamada bulunabilirsiniz, mum ışığında kitap okuyabilirsiniz, gökyüzünü seyredip hayal güçlerini harekete geçirerek uzay, yıldızlar, ay, güneş sistemi vb konularda konuşabilirsiniz… Bu konuda daha detaylı bilgi almak ve neler yapabileceğinizi öğrenmek için benim de kaynakça olarak kullandığım http://www.dunyasaati.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

          Şimdilik bize müsaade, kızımla ağaçlarımızı diktik, şimdi de komşularımızı mum ışığında bir akşama davete gidiyoruz…

 

Psk. Dan. Yelda ARSLAN

Psk. Danışman Yelda Arslan