Eğitim Uzmanı Bilge Buhan Musa
Dünya Sağlık Haftası
9157

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anayasa’sı 7 Nisan 1948 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu nedenle her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak, 7-13 Nisan tarihleri arası da Sağlık Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu tarihlerde halk sağlığı ile ilgili bir konu seçilerek, bu konu çerçevesinde tüm dünyada çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Sağlıklı yaşam, her insanın doğumuyla birlikte elde ettiği ve insan olmaktan dolayı kazandığı bir haktır. Sağlık kavramı hayatımızda hiç bir kavramla değiştirilemez veya ölçülemez. Sağlıklı toplumlar için öncelikle toplumun en küçük yapı taşı bireyin sağlıklı olması gerekir. Bireyler sağlıklı olduğunda toplumlar da sağlıklı olur.

Benim için sağlıklı yaşamın önemli bir kısmını oluşturan sağlıklı beslenme. Bununla ilgili herkesin kendi prensipleri ve beslenme biçimleri olduğu muhakkak. Peki nasıl sağlıklı besleneceğiz?  Doğal ürünlere nasıl ulaşacağız?  Hemen her marketin ekolojik ürün rafları, doğal ürün satış noktaları, ekolojik pazarlar, köy pazarları ve  internet  aracılığıyla alış-veriş yapılan çiftliklerle karşılaşıyoruz. Benim kişisel tercihim kaynağından emin olduğum  gıdayı tüketmek. Güven duyduğum  satıcılardan alış-veriş yapmak ve ürünler hakkında sorgulayıcı olmak.

Çocuklarımıza mutlaka sağlıklı beslenmenin unsurlarını  anlatalım. Çok sevdiğim bir kitap olan  Eric Carle ‘nin Aç Tırtıl Kitabını onlara okuyun ve abur -cubur yiyen sağlıklı beslenmeyen tırtılın başına gelenler hakkında sohbet edin.  Karnı ağrıyan sevgili tırtılımızı iyileştirense bir yeşil yaprak. J Etkinlik önerilerimiz bölümünden “Aç Tırtıl” etkinliğimizi okumanızı tavsiye ediyorum.

 Geçen hafta okulumuza gelen ve bununla ilgili öğrencilerimizle sohbet etme imkanı bulduğumuz Sayın  Prof.Dr.Canan Karatay’ın bizlere tavsiyelerini paylaşıyorum sizlerle.( Kendisinin izniyle www.canankaratay.com web sitesinden alıntıdır.)

 

 

Doğal ürünler ve mevsiminde yenecek ürünlere ARZ-TALEP yaratma konusunda NELER YAPABİLİRİZ?

 

# Doğal Köy Yumurtası, özgür dolaşan tavuk ve yumurtası talep etmek;

# Mevsim sebzeleri ve meyveleri talep etmek;

# Kabuklu Ceviz satın alırken Elazığ mı, Tokat mı, Malatya mı, Kırklareli mi diye…Ceviz nereden sorusunu sormak;

# Semt pazarlarını kullanmak, pazarcı esnafıyla dostluk kurmak;

# Pazarda markette manavda kasapta bakkalda ‘doğal ve yöresel olanı’ talep etmek;

# Son moda konseptler “Doğal ürün-Yöresel ürün pazarı” adıyla işin cılkını çıkartanlara karşı uyanık olmak;

# Bakkalı, manavı, kasabı korumak;

Talep ve arzın daha da genişlemesi ve de yayılması için, üretenlerin talebi karşılamaya mecbur kalacakları yarınlar için, ARZ TALEP diyoruz!

 

Karatay Prensipleri:

 

Sağlıklı bir yaşam için her gün 2-2.5 litre sıvı alınmalıdır.

Sağlıklı bir yaşam için her gün 30 dakika sevilen bir müzik dinlenebilir.

Sağlıklı bir yaşam için bir arkadaşınızla ya da eşinizle 10-20 dakika dans edebilirsiniz.

Sağlıklı bir yaşam için günde ancak bir küçük çay bardağı kadar taze sıkılmış meyva suyu içilebilir. Fazlası kan yağlarını yükseltir.

Sağlıklı bir yaşam için her gün 30 dakika sık adımlarla yürünmelidir.

Sağlıklı bir yaşam için evde 10 dakika ip atlanabilir.

 

Sağlıklı günler dileğiyle...

 

Okul Öncesi Eğitim Uzmanı Bilge Buhan Musa

Eğitim Uzmanı Bilge Buhan Musa