Ebeveynlerin kendi dönemlerine göre çocuklarının daha erken yaşta ergenliğe girmelelerinden duydukları endişe giderek artmakta. Yapılan araştırmalar obeziteyle erken puberte arasında ilişki olduğu, yağ hücrelerinden salgılanan hormonların riski artırdığını göstermektedir.
Erken Puberte Şüphesi Varsa Ne Yapılmalı?
Çocuklarındaki puberteyle ilgili endişeleri olan ebeveynler çocuk doktorlarına danışmalıdırlar. Nadiren erken puberte, beyin tümörü ya da nörolojik başka bir hastalık gibi altta yatan ciddi bir medikal sorunun ilk işareti olabilir. Nedenin tedavisi, puberteye girişi de durduracaktır.
Başka bir hastalığın olmadığını bilmek rahatlatıcı olmakla birlikte, erken puberte çocukların erişkin boylarına erişmelerini engelleyen bir durumdur.
Erken Puberte Nedir? Nasıl Başlar?
Ergenlik belirtilerinin ortalama başlama zamanı kızlarda 10, erkeklerde 12 yaştır. Ancak kız çocuklarında 8 yaştan, erkeklerde de 9 yaştan önce ergenlik belirtilerinin başlaması, erken ergenlik olarak tanımlanır ve tetkiki gerekir.
Erken yaşta başlamasının dışında normal bir puberte gibi başlar. Kızlarda memelerde tomurcuklanma, erkeklerde penis ve / veya testislerde büyüme, boyda hızlı artış, vücut kokusunda değişme gibi tüm belirtiler, zamanın yanlış olması dışında aynıdır.
Kızlarda Erken Puberte:
Kızlarda puberte memede tomurcuklanmayla başlar. Daha sonra pubik kıllanma, koltuk altı kıllanması ve akne gelişimiyle devam eder. 12,5 yaş civarında boy uzaması en yüksek değerine ulaşır. Adet görülmesiyle puberte de sonlanır. 8 yaşından önce bu belirtilerin görülmesi, erken pubertedir.
Erkeklerde Erken Puberte:
Erkeklerde ilk belirtiler testis ve scrotumdaki büyümedir. Penisde büyüme, genital kıllanma, koltuk altında kıllanma, seste değişiklikle devam eder. 14 yaşa yakın dönemde boy uzaması en yüksek değere ulaşır. Dokuz yaşından önce bu belirtilerin görülmesi erken pubertedir.
Tanı Nasıl Konulur?
Çocuk doktorunuz fizik muayene ile çocuğunuzun gelişiminin yaşına uygun olup olmadığını belirleyecektir.
Kan ve idrarda hormonal tetkikler yapılabilir. Altta yatan başka bir hastalığın olup olmadığı araştırılacaktır. Genellikle puberteyi tetikleyen anatomik bir neden bulunmamaktadır.
El ve el bileği grafisi ile kemik yaşı belirlenir. Çocuğunuz 6 yaşındayken, kemik yaşı 12 ise ileride erişeceği boy açısından tehlike söz konusudur.
Çocuk doktorunuz ileri tetkik ve tedavi amacıyla çocuk endokrinine yönlendirebilir.
Dr. Pınar Berik Keskin
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı