EYVAH! ÇOCUĞUM OKULA GİTMEK İSTEMİYOR!
6807

 

Okullar öğrenciler için sadece kuramsal bilgileri edindikleri bir ortam değil, aynı zamanda en temel sosyal ögrenme ve beceri geliştirme ortamlarıdır. Okul veya sınıf değişimlerinin getirdiği bazı arkadaşlık sorunlarıyla ailecek okulla (ögretmenler, idareciler, rehberlik servisleri) işbirliği yaparak baş etmek mümkündür ve öğrenci  için çok önemli sosyal beceri gelişimlerini ve farkındalığı tetikler. 

 

Birkaç küçük paylaşım…

 

Çocuğunuz hiç bir arkadaşı olmadığı, birçok kişinin gruplarının olup kendisinin yalnız kaldığı yönünde paylaşımlarda bulunabilir. Evet;  O'nun penceresinden bakıldığında bu durum hiç de kolay baş edilesi bir durum değildir. Ancak sevindirici haber şu ki; bu durum çocuğunuzun yeni ilişkiler kurma, gruba dahil olma, grup içinde bir yer edinme, kendini ifade edebilme, kendinde var olan özelliklerini daha iyi tanıma, geliştirmesi gereken becerilerini daha net fark etme ve kendisine uygun seçimler yapma gibi, hayat boyu ihtiyaç duyacağı ve kullanacağı bazı becerilerinin gelişimine katkı sağlayarak olgunlaşma sürecine destek olacaktır.

 

  • Panik olmamak kolay değil,  hatta çok zor olabilir. Çocuğunuz okula gitmek istemediği yönünde paylaşımlarda bulunabilir. Ammaaa panik fayda getirmeyeceği gibi, doğru ve etkili düşünmenize ket vurarak süreci daha da zorlaştırma riskini doğurabilir. Bu konuda okulu haberdar etmeniz ve işbirliğine hazır olduğunuzu belirtmeniz önemli. 

 

  • Çocuğunuzu yatıştırmak adına tutamayacağınız sözler ve onun adına kararlar vermemeye gayret lütfen. Durumu ne çok abartmalı ne de "boş ver alışırsın, bizler neler yaşadık, yaşıyoruz" benzeri şekillerde hafife almamalı. 

 

  • Arkadaşlık sorunları sıkça yaşıyorsa çuvaldızı bir de kendisine batırabilmesi yönünde desteklemek işlevsel olacaktır. Bu noktada soruna objektif bakabilmek, ancak, sorunu onun adına sizler yaşıyormuşçasına sahiplenmeden mümkün olabilmekte. Evet çok zor, sizin  en değerli varlığınız duygusal bir zorluk yaşarken sabırlı davranmak gerçekten çok zor. Sizi motive edebilecek en önemli noktalar, onun her an yanında ve yamacında olamayacağınızı düşünmek ve sizler olmadan da bir çok sorunun üstesinden gelebilme becerisi kazandırmanızın en temel ebeveynlik sorumluluklarınızdan biri olduğunu kendinize  sürekli hatırlatmanız olabilir. 

 

  • Her gün kendisine sorun durum hakkında soru bombardımanı yapmama gayretinizi de elden bırakmamak işe yarayacaktır. Attığı ufak ama önemli adımlara odaklanmaya gayret edin. 

 

Daha çooook fazla paylaşılabilecek detaylar var zihnimde ama şimdilik düşünmenize ve kendi deneyimlerinize dönmenize olanak bırakmak istiyorum… 


Psikolog Reyhan Bozkurt

Çift ve Aile Terapisti