editor .
Fiziksel Aktivitenin Çocuk Gelişimine Katkısı
3971

"Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" deyişini hepimiz biliriz. Bu yetişkinler için ne kadar doğruysa, gelişme çağındaki çocuklar için de bir o kadar doğrudur. Bu nedenle çocukların erken yaştan itibaren fiziksel aktiviteyle olumlu bir ilişki kurması gerekir; çünkü çocukken kurulan bu ilişki ergenlikte devam edecek, hatta yetişkinlikte de kendini gösterecektir.

 

Tabi ki çocukların fiziksel olarak aktif olması demek, adım atmaya başladıkları anda onları spora yazdırmak değildir. 3-4 yaşlarına kadar çocukları fiziksel aktivite içeren oyunlarla hareket etmeye teşvik etmek gerekir. Özellikle ailece yürüyüşler yapmak, top oynamak gibi doğada hareket halinde olmayı sağlayan aktiviteler yapmanın çocuk gelişimine katkısı büyüktür. Mesela 4-5 yaşlarındaki çocuklar bisiklete binmeyi öğrenebilir. Bisiklete binmek ailece yapılacak zevkli bir aktivite olmanın yanı sıra, çocukların dengesi, fiziksel gücü ve sağlığının gelişmesine de katkıda bulunur. Tabi bisiklete binerken çocuğunuzun kıyafetleri çamur veya pas lekesi olabilir ama bunun da çözümü var, giysilerdeki pas lekesi nasıl çıkar merak ederseniz, bu rehberden yararlanabilirsiniz.

 

 

Çocuklar günde en az üç saat hareket etmeli

 

Uzmanlar çocukların gün içinde en az üç saat hareket etmesi gerektiğini belirtmektedir. Düzenli olarak fiziksel aktivite yapan çocukların özellikle kemik ve kalp sağlığının kuvvetlendiği gözlemlenmiştir.  Bu nedenle seçilen kreş veya anaokulunun fiziksel aktivite planlaması yaptığından emin olunmalıdır

 

Fiziksel aktivite beyin gelişiminde de rol oynar. Aktif olan çocukların başkalarına karşı tutumu, sosyal becerileri ve davranışları daha hızlı gelişmektedir. Mesela saklambaç, yağ satarım bal satarım, körebe gibi oyunlar oynamak çocukların birbirleriyle iletişim kurarken fiziksel aktivitede bulunmaları için idealdir.

 

Fiziksel aktiviteyi çocukların hayatının bir parçası haline getirmek, mutlaka onlara hareket etmeyi sevdirerek yapılmalıdır. Çocuk okul dönemine geldiğinde sevdiği bir spor bulmasına yardımcı olarak kazanılması değerli bu alışkanlığı çocuğun rutiniyle birleştirmek oldukça faydalı olabilir.  

 

 

Teknoloji çağındaki çocuklarda hareketsizlik

 

Günümüzde çocukların fiziksel aktivitelere zaman ayırmalarını zorlaştıran bir takım etkenler olabilir. Çalışan anne babaların hafta sonu dinlenebilmek için çocuklarıyla dışarıda yapabilecekleri aktivitelere zaman ayıramaması veya teknolojinin çocukları eğlendirmek için en kolay yöntem olarak kullanılması bu duruma örnek olarak verilebilir. Ayrıca okullarda fiziksel aktiviteye yeterince zaman ayrılmaması ve ağırlıklı olarak zihinsel aktivitelere yoğunlaşılması da dezavantaj yaratır.

 

 

Fiziksel aktivitenin çocuk gelişimine katkısı azımsanamayacak kadar büyüktür.  Spor yapan çocuklar sağlıklı kiloda olur, kemikleri, kasları güçlenir ve kalp damar sağlığı gelişir. Vücutlarının sağlıklı olmasının yanında denge, koordinasyon ve esneklik gelişimi de daha hızlı olur. Ayrıca düzenli spor yapan çocukların öz güveni yükselir, sosyal becerileri gelişir, stres seviyeleri düşer ve daha iyi uyurlar. Bu nedenle aileler çocuk gelişiminde fiziksel aktiviteyi mutlaka göz önünde bulundurmalıdır. Hatta anne babaların çocuklarına örnek olmaları ve onlara koşabilecek, zıplayabilecek, tırmanabilecek, dans edebilecekleri uygun alanlar yaratmaları önerilir. Bu sayede çocuğunuz özgürce hareket etmeyi sevecek ve isteyecektir.

editor .