HAMİLELİKTE 11. HAFTA
3168

Bu hafta ile bebeğiniz yasalar karşısında da birey olarak kabul edilmeye başlandı. Bebeğinizin tüm organ taslakları oluşumunu tamamlamıştır. Artık organların olgunlaşma safhasına geçiş

aşaması başlamıştır. Böbrek gelişimi tamamlanmış ve ilk idrar üretimi başlamıştır. Baş-popo uzunluğu 44 mm’ye ulaşmıştır.Bulantılarınız tam olarak kesilmese de azalmaya başlamıştır. İştahınız da düzelmektedir. Rahim büyümeye devam ettiği ve rahim pelvis kemiklerinin (leğen kemiği) arkasından karına doğru yer değiştirmediği için sık idrara çıkma şikayetleri genellikle devam etmektedir.

Ayrıntılı ultrason

Bu haftanın ortaları muhtemelen doktorun anne adaylarını tekrar kontrollere çağırdıkları dönemdir. Amaç bebeğin ayrıntılı gelişimini izleyebilmektir (1.trimester tarama – ayrıntılı ultrason). Oluşmuş olabilecek bir takım anomaliler de saptanabilir. Ayrıca yine aynı ultrason ile bebeğin ense kalınlığı (NT- nuchal translucency) ölçülecek, aynı gün verilen kan testi ile ikili tarama testi (halk arasında zeka testi, aslında down sendromu ve trizomi 18 taramasıdır) yapılacaktır. Bebeğin ense kalınlığı, ultrasonografide bebeğin boynunun arka kısmında koyu renkli olarak görünen kısmı anlatmak için kullanılan bir terimdir. Başta down sendromu ve trizomi 18 gibi kromozom anomalileri ile artmış ense kalınlığı arasında sıkı bir ilişki olduğu birçok çalışma ile kanıtlanmıştır. Bunun yanında bebeğin sahip olduğu bir takım kalp, böbrek ve akciğer hastalıklarında da ense kalınlığının artmış olacağı bilinmektedir.

İkili test (zeka testi)

İkili test,  -sık görülen kromozom anomalilerinden olan- trizomi 21 (down sendromu) ve trizomi 18’li bebek doğma ihtimalinin yüksek olup olmadığını belirlemeye yarar. Böylece hangi hamilelerde yüksek maliyetli ve bebek açısından riskli olabilecek tanı testlerinin yapılacağı saptanmış olur. Anne adaylarının ayrıntılı bilgiyi doktorlarından almaları uygundur.Zeka testi bebeğinizin başından poposuna olan mesafesi 45 ile 84 mm arasında olduğu herhangi bir dönemde yapılabilir. Bu da 11.-14. haftalar arasına denk gelmektedir. Önemli olan bebeğin ense kalınlığının ölçüldüğü ultrason ile aynı gün kan verilerek beta HCG’nin serbest kısmı (gebelik hormonunun kanda dolaşan serbest kısmı) ve PAPP-A (gebeliğe özgü protein A – pregnancy associated plasma protein A) kanda bakılmasıdır. Bu iki hormon kan değerleri ile ense kalınlığı bilgisayar programları ile hesaplanarak, yaş riskiniz de eklenerek bir sonuç verilecektir. Bu sonuç negatif (düşük risk) veya pozitif (yüksek risk) olarak değerlendirilir. Ama ikili test asla bebeğin %100 sağlıklı veya hasta olduğunu söyleyemez. Ancak sonucun yüksek riskli çıkması durumunda kesin tanı için ileri tanı tetkiklerinin yapılması gerekir.

Amniosentez

Koryon villus biyopsisi (anne adayının karnına iğne batırmak yolu ile plasentadan parça alma işlemi) veya amniosentez (anne adayının karnına iğne batırmak yolu ile bebeğin içinde yüzdüğü sudan örnek alma işlemi) ileri tanı tetkikleridir. Bu yöntemlerden hangisinin yapılacağına anne adayı ve doktor beraber karar vermelidir. Bu işlemlerin sonucunda bebeğin kromozom anomalisi açısından %100 sağlıklı veya hasta olduğu anlaşılabilir. Ayrıca ikili test sadece trizomi 21 (down sendromu) ve trizomi 18’e karşı tarama şansı verirken bu iki işlem (koryon villus biyopsisi ve amniosentez) bilinen tüm kromozom anomalilerine karşı tarama şansı verir. Ancak bu iki girişimsel testin de riskleri olduğu bilinmektedir. Bu testlerin yapılma işlemi sonrasında merkezden merkeze değişen oranlarda bebeğin düşük ihtimali olabilmektedir. Bu konuda ayrıntılı bilginin kadın doğum doktorundan öğrenilmesi uygundur.