Gebeliğin ikinci 3 aylık dönemi (II. Trimester- hamileliğin 13 – 27. haftalar arası dönem) başlamıştır. Hamileliğin en rahat dönemidir. Gebelik hormonu HCG’nin düşmeye başlaması ile bulantı-kusmalar iyice azalmış, iştah düzelmiştir. Bunların sonucunda önceki haftalarda birkaç kilo kaybetmiş olabilen anne adayının kilo artışı belirgin hale gelmeye başlar. Ayrıca uyku düzeninin de düzelmesi ile kendisini devamlı yorgun ve uykusuz hisseden anne adayı artık daha enerjiktir. Günlük hayatına ve işlerine daha rahat adapte olur. Bebeğin ses telleri oluşumunu tamamlamıştır. Daha önce başının kenarlarında olan gözleri orta hatta doğru, normal yerlerine gelmiştir. Bebeğin derisi çok ince ve şeffaf bir halde olsa da parmak izi belirmeye başlamıştır. Başından poposuna olan mesafe 88 mm’ye varmıştır. Ağırlığı yaklaşık 30 gramdır.
Hamilelikte kabızlık problemi
Artmaya devam eden progesteron ve östrojen hormonları nedeni ile kabızlık belirgin bir şikayet haline gelmeye başlayabilir. Lifli gıdalar almaya gayret edilmesi, bol su tüketilmesi, kafeinli içeceklerden kaçınılması (kahve, kola gibi) bu şikayetin azalmasına yardımcı olur. Bu önlemlere rağmen kabızlık ciddi bir sıkıntı haline gelirse doktor tavsiyesi ile bir takım ilaçlar kullanılabilir.
Hamilelikte kapı güvenlik cihazlarından geçmek
Artık alışveriş merkezleri gibi tüm kalabalık iş merkezlerinin girişinde, kamu binalarında kapı kontrol cihazları standart hale gelmiştir. Bunların bebeğe zararlı olup olmadığı konusu anne adaylarının devamlı kafasını kurcalamaktadır. Ülkemizde birçok kullanıcı ve yöneticinin bu konuda bilgisiz olması ve sonucunda hamilelerin bu aramalardan muaf tutulması da kafa karıştırmaktadır. Bu aletlerin hafif bir elektrik akımı ile düşük manyetik alan (MR incelemeleri ile kıyaslandığında çok düşük düzeylerdedir. Ayrıca hamilelerde MR incelemesinin bile zararlı olmadığı bilinmektedir) ile çalıştığı, x-ışını (röntgen gibi) çalışmadığı bilinmektedir. Ayrıca bu aletlerden geçiş süresi yani maruziyet zamanı da çok düşüktür. El dedektörleri dahil, kapı kontrol cihazlarının hamileliğe bir zararı olabileceğine dair bilimsel veri yoktur.