HAMİLELİKTE 16. HAFTA
2913

Artan gebelik hormonları nedeni ile anne adaylarında burunda tıkanıklık hissi (ödeme bağlı) olabilir. Hatta burun kanamaları gözlenebilir. Çok rahatsız edici olmaları durumunda doktor tavsiyesi ile ilaç kullanılabilir. Beyaz tenli anne adaylarında daha sık olmakla birlikte artan östrojen ve kan dolaşımı nedeni ile anne adayının vücudunun çeşitli yerlerinde (yüz, boyun, kollar, göğüsler en sık) ince damarlanmalar görülebilir (spider nevüsler). Bunların çoğu gebelik sonrası kendiliğinden kaybolacaktır. Ancak sayılarının çok olması durumunda doktora başvurulması önerilir.

Bebeğin başından poposuna olan mesafe (CRL) 110 mm’ye ulaşmıştır. Ağırlığı ortalama 100 gramdır. Şimdiye kadar çok ince olan bebeğin cildinin altında yağ depolanması başlamıştır. Sinir sisteminin gelişimini yansıtan bir takım refleksleri izlenmeye başlayabilir. Bunlardan biri emme refleksidir. Ultrason ile bebeğin parmağını emdiği gözlenebilir.

Bebeğin cinsiyeti ne zaman anlaşılır?

Anne baba adayları için bebeklerinin sağlığından sonra en çok merak edilen konu bebeğin cinsiyetidir. İyi bir ultrason ve deneyimli bir göz bu haftada cinsiyeti büyük doğruluk oranı ile saptar. Çünkü daha önceleri erkek bebeklerin karınları içinde bulunan yumurtalıkları (testisleri), normalde olmaları gereken testis torbaları (skrotum) içerisine inmeye başlamışlardır. Bu süreç 30’lu haftalarda sonlanacaktır.

Hamileyken yüzüstü veya sırtüstü yatmak

Erken hamilelik döneminde özellikle ilk üç ayda anne adayları istedikleri pozisyonda yatabilirler. Fakat özellikle karnın belirginleşmeye başladığı, bebeğin ve rahmin ağırlık artışının belirgin olduğu dönemlerde artık anne adayının yan yatması önerilir. Bunun nedeni sırtüstü yatışlarda

ağırlaşan bebek ve rahim vena cava inferior dediğimiz ana toplardamara baskı yapmasıdır. Bu damar vücudun alt yarısı ve bacaklardan topladığı kanı kalbe taşımaktadır. Baskı sonucu kalbe dönen kan azalacak ve vücutta dolaşan kan miktarı da azalacaktır. Sonucunda annede çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, özellikle bebeğin iyice büyüdüğü ileri haftalarda bebeğe gidecek kan da azalacağından bebekte stres durumu gözlenebilir.

Yan yatışlardan özellikle sol yan yatış önerilir. Bunun asıl nedeni karaciğerin sağda olmasıdır. Sağ yan yatışta anne adayı bu nedenle hafif de olsa ağrı hissedebilir.

Karın belirginleştikten sonra ağrıya neden olacağı ve bebeğe baskı yapabileceği düşünülerek yüzüstü yatış da önerilmez. Zaten karnın iyice belirginleştiği dönemlerde yüzüstü yatış fiziki olarak mümkün olmayacaktır.