HAMİLELİKTE 22. HAFTA
3195

Bebek yaklaşık 500 gram ağırlığa ulaşmıştır. Artık tam bir küçük insan modeli şeklindedir. Bebeğin kaş ve kirpiklerinin oluşumu da tamamlanmıştır. Uyku uyanıklık periyotları biraz daha düzene girmiştir.

 Rahim ve içerisindeki bebeğin anne adayının karnındaki ağırlığının artması ile toplardamarlara yaptıkları baskı artmıştır. Bu nedenle özellikle yataktan yeni kalkılan sabah saatlerinde bacaklarda ve ayaklarda şişlikler gözlenebilir. Uzun süreli ayakta durmak şikayetleri artırır. Genellikle gün içerisinde hareket edildikçe bu şikayet geriler ve normale döner. Hafif, kısa süreli yürüyüşler ve gün içinde ayakları kalça seviyesinin üzerine uzatmak bu şikayetlerin gerilemesine yardımcı olacaktır.

Hamilelikte hemoroid (basur)

Benzer nedenlerle anne adaylarının bir kısmında bacaklardaki varisler belirginleşmeye başlayabilir, makat bölgesindeki damarların da varisleşmesi ile hemoroid (basur) oluşumu izlenebilir. Hamilelik sırasında barsak hareketlerinin azalması nedeni ile sık görülen kabızlık şikayeti de hemoroid (basur) oluşumuna katkıda bulunur. Ağrı oluşturabileceği, gebelik ilerledikçe şiddetini artırabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Kadın doğum doktoruna danışılarak gerekirse ilaç başlanması istenebilir.

Hamileyken düşme veya karna darbe alma

Anne karnında bebekler tahmin edilenden çok daha iyi korunmaktadır. Annenin leğen kemikleri (pelvis kemikleri), cilt, ciltaltı yağ dokusu, karın kasları, rahim (tamamen kas tabakasından oluşmaktadır), bebeğin içerisinde yüzdüğü su (amniyos mayi) bebeği dış etkilerden korumaktadır. Özellikle amniyos mayi gelen darbeler için bir hava yastığı görevi görmektedir. Yine de risk hiçbir zaman sıfır değildir. Hamileliğin haftasına ve gelen darbenin şiddetine göre risk her zaman az da olsa vardır. Bebek açısından en tehlikeli dönem kaza sonrası ilk 24 saattir. En büyük tehlike ise darbenin şiddeti ile bebeğin eşinin (plasenta) rahim duvarından ayrılması ve bebeğin beslenemeyerek hayatını kaybetmesidir. Bu nedenle böyle bir kaza durumunda anne adayının doktora başvurması ve doktor tarafından 24 saat gözetimde tutulması önerilir.