HAMİLELİKTE 3. HAFTA
3079

Siz henüz hiçbir değişiklik farketmeseniz de hamileliğin en kritik olayı gebeliğin bu haftasında gerçekleşir; döllenme.

Yumurtalıktan atılıp, tüp boyunca rahme doğru ilerlemekte olan yumurta hücresi bir grup sperm hücresi ile karşılaşır. Fakat bu sperm hücrelerinden ancak bir tanesi yumurta hücresinin üstündeki zırh tabakasını (zona pelusida) delerek yumurta hücresinin içerisine girmeyi başarır, bu olayın ardından birtakım kimyasal reaksiyonlar ile yumurta hücresi üzerindeki zırh tabakası daha da kuvvetlenerek bir başka sperm hücresinin içeri girmesine engel olur. Yumurta hücresine ulaşmayı başaran sperm hücresi genetik kodunu yumurta hücresi ile birleştirir. Bu olaya döllenme, oluşan yeni hayata ise zigot denir. Bu dönemde ileride doğacak bebeğin tüm genetik yapısı ve cinsiyeti belirlenmiş olur.

Hamilelikte implemantasyon nedir?

Döllenmeden sonra daha küçücük bir hücreden ibaret bebeğin hücreleri hızla çoğalmaya devam eder, bu arada rahim içine doğru olan seyahati de devam etmektedir. Bu seyahat 3-4 gün içinde son bulacaktır. Rahim içine ulaştığında hücre sayısını 16’ya çıkarmıştır. Embriyo kendisi için hazırlanmış olan rahim içerisinde yerleşebileceği uygun bir yer seçer. Sıklıkla rahmin fundus dediğimiz en üst kısmında ve arka duvara yerleşir. Bu olaya implantasyon denir. İmplantasyonun gerçekleşmesini hızla çoğalıp farklılaşan embriyonun trofoblast (bu hücreler ileride bebeğin eşi yani plasentayı oluşturacaktır) denen hücreleri sağlar. Bu hücreler birtakım yıkıcı enzimler salgılayarak rahmin duvarı içinde ilerleyerek kendisi için uygun ve güvenli bir yer açmakta ve ayrıca beslenebileceği kan gölcükleri oluşturmaktadır.

 

 

İmplemantasyon kanaması

Bu dönemde nadiren de olsa birkaç damladan fazla olmayan ve kendiliğinden duran bir ara kanama ile karşılaşabilirsiniz. Bu kanamaya implantasyon kanaması denir. Nedeni bebeğin rahme tutunmaya çalışırken yıkıcı enzimler salgılamasıdır. Bu ara kanama olmaz ise anne adayı başka herhangi bir ruhsal veya fiziksel değişiklik hissetmez.