HAMİLELİKTE 30. HAFTA
2758

Bebek yaklaşık 1300 grama ulaşmıştır. Başından poposuna olan uzunluğu yaklaşık 28 cm'ye, toplam uzunluğu 39 cm’ye ulaşmıştır. Daha önce karaciğer tarafından yürütülen kan hücresi üretimini kemik iliği üstlenmeye başlamıştır. Bebeğin vücudunu saran lanugo denen ince tüyler dökülmeye başlamıştır. Bebek dış ortamda olanların farkına varmaya ve tepki vermeye başlamıştır. Işığa, sese tepki verebilmektedir. Bu arada bebeğin sinir sistemi ve akciğer gelişimi de hızla devam etmektedir. Bebeğin gözyaşı yapımı başlamıştır.

Anne adayları bu haftada bebeğin hıçkırır tarzda hareketler yaptığını hissedebilirler. Bu hareketler bebeğin dış ortama hazırlandığı nefes alma alıştırmalarıdır.

Braxton Hicks kontraksiyonları

Bu haftadan itibaren anne adayları düzensiz aralıklarla gelen, şiddetli olmayan rahim kasılmaları hissetmeye başlayabilirler. Bu kasılmalara Braxton Hicks kontraksiyonları denir. Doğum, rahim için yorucu ve zorlu bir süreçtir. Bu kontraksiyonlar da bir maraton koşucusunun zorlu yarış öncesi yaptığı antremanlar niteliğindedir. Rahim ağzında bir açıklık oluşturmazlar, yani doğuma neden olma riskleri yoktur. Normal doğum sancılarından farkları düzenli aralıklarla gelmemeleri ve kuvvetlerinin düşük olmasıdır. Anne adayı bu ağrıların süresinin uzadığını, şiddetinin arttığını hissederse erken doğum tehdidine karşı doktora başvurmalıdırlar.

Bebeğin sağlığının en azından dolaylı değerlendirilmesi açısından anne adayına düşen görev gün içinde bebek hareketlerinin sayılmasıdır. 24 saat içerisinde annenin uyanık olduğu saatlerde en az 10 defa oynaması bebeğin sağlığı açısından olumlu bir işarettir. Veya herhangi bir yemekten yarım saat sonra sessiz bir odada 1 saat bebek hareketleri sayıldığında en az 2-3 defa hareket etmesi de olumlu işaret olarak kabul edilebilir.

Erken doğumda yaşama şansı

Bebeğin erken doğması durumunda yaşama şansını etkileyen birçok faktör vardır. Bunlardan birincisi ve en önemlisi bebeğin bulunduğu haftadır. 28. gebelik haftasında sonra her geçen hafta bebeğin yaşama şansı giderek artmaktadır. 28. haftadan önce yoğun bakım şartları ne kadar iyi olursa olsun bebeğin yaşama şansı çok azalmaktadır. İkinci önemli faktör bebeğin doğum ağırlığıdır. 1000 gram üzerinde her fazladan kilo ile bebeğin yaşama şansı artmaktadır. Üçüncü önemli faktör de bebeğin kişisel özellikleridir. Bazı bebeklerin akciğerleri daha çabuk gelişirken, bazı bebeklerin akciğerleri daha geç gelişmektedir (şeker hastası olan annelerin bebekleri gibi). Bir diğer önemli faktör de doğum yapılan hastanenin yoğun bakım ünitesinin şartlarıdır.