HAMİLELİKTE 35. HAFTA
3005

Bebeğin başından poposuna olan uzunluğu (CRL) yaklaşık 33 cm’ye, toplam uzunluğu 46 cm’ye ulaşmıştır. Ağırlığı ortalama 2500 gramdır. Bebek zamanının büyük kısmını yeni doğduğu dönemde olacağı gibi uyuyarak geçirmektedir. Bebeğin gelişimini en son tamamlayan akciğerleri de artık gelişimini tamamlamaya çok yakındır.

Hamilelikte 35. haftadan sonra haftalık kontroller

Kadın doğum doktorları bu haftadan sonra anne adaylarını kontrollere haftada bir çağırır. Burada amaç her gelişte anne adayına NST (non stres test) uygulamaktır. Bu test bir yandan bebek kalp

seslerini kaydederken, diğer yandan rahmin kasılmalarını kaydetmektedir (bu iki kayıt için anne adayının karnına iki adet prob yerleştirilir). Bu test ile bebeğin o andaki iyilik hali tespit edilir. Testin ortalama süresi 20 dakikadır ancak özellikle test sırasında bebeğin uyuyor olması durumunda test uzatılabilir veya bir süre sonra tekrarlanabilir. Ayrıca ultrason ile bebeğin amniyos mayi durumuna bakılır. Bunların ikisinin de iyi olması durumunda anne adayına bebek hareketlerini takip etmesi hatırlatılarak bir hafta sonra kontrole çağrılır. Suyunun gelmesi (amniyon zarının yırtılması-vajenden bardaktan boşanırcasına anne adayının durduramayacağı şeffaf bir su gelişi durumu), sancılarının sıklaşması, bebek hareketlerinin azalması (24 saat içinde 10 defa veya yemekten yarım saat sonra sessiz bir odada 1 saat içinde 2-3 defadan az) durumunda bir haftayı beklemeden acilen doktorlarına haber vererek hastaneye gelmeleri söylenir. Bu haftada doğum sancıları başlasa da artık özel durumlar dışında sancılar durdurulmaya çalışılmaz. Çünkü bu haftadaki bebeklerin çok büyük bir kısmı rahim dışında kendi başına veya çok küçük bir destekle hayatta kalabilecek kadar gelişimini tamamlamıştır.

Bu zamana kadar ters duran (makat geliş) bebekleri büyük kısmı artık baş gelişe dönmüştür. Dönmeyen yaklaşık %4 hastanın bebeğin baş gelişe dönme ihtimali azalmıştır. Bunların çoğu sezaryen ile doğum yapacaktır.

Çatı darlığı

Doğumun başlaması ile sıklıkla (%95) baş aşağı duran bebek rahim kasılmalarının etkisi ile aşağıya doğru doğum kanalında ilerlemeye başlar. Doğum kanalı pelvis (çatı) kemikleri gibi sert ve kaslar, bağlar gibi yumuşak dokulardan oluşur. Yumuşak dokular esneyerek doğuma engel oluşturmazken kemikler ve eklemlerin esneme payları çok daha azdır. Ve bazı anne adaylarında bu kemikler normal doğuma izin vermeyecek kadar dar olabilir. Bu muayenede amaç bu tip olası darlıkları saptamaktır. Muayenenin 37. haftada yapılmasının amacı muhtemel bebek kilosunun bu hafta itibari ile yaklaşık olarak bilinecek olmasıdır. Bazı anne adayları için pelvis kemiklerinin (doğum kanalı-çatı) izafi (bebeğe göre) darlığından bahsedilir. Bu durum şöyle açıklanabilir, pelvis kemikleri dar saptansa da bazı anne adaylarının örneğin 3500 gramlık bir bebeği doğurma ihtimali yokken, 3000 gram altındaki bir bebeği doğurma ihtimalleri olabilir. Yani tahmini doğum ağırlığının bilinmesi ile pelvis kemikleri dar olsa da anne adayına normal doğum şansı verilebilir. Çatı darlığının anne adayına tek zararı normal doğum şansını elinden almasıdır.