HAMİLELİLKTE 15. HAFTA
2559

Rahim pelvis kemiğinin (leğen kemiği) üzerine çıkması ile karın iyice belirginleşmiştir. Anne adayı elini karnına koyduğunda yuvarlak bir top gibi rahmini hissedebilir. Farklı hamileliklerde aynı haftada karnın görünüşünün ve büyüklüğünün farklı olabileceği unutulmamalıdır. Önemli olan karnın büyüklüğü değil, rahmin içerisindeki bebeğin boyutlarıdır. Özellikle daha önce doğum yapmış anne adaylarında karın kasları normalden daha gevşek olduğundan, karın boyutları daha büyük olabilir.

Bebeğin başından poposuna olan mesafesi 100 mm’ye ulaşmıştır. Ağırlığı yaklaşık 45 gramdır. Cildi hala çok incedir. Bu haftada bebeğin vücudunu lanugo denilen ince tüycükler kaplamaya başlamıştır. Bu tüycükler yirmili haftaların ortasına kadar bebeğin vücudunda kalacaklardır. Elleri ve ayakları ultrasonla rahatlıkla ayırt edilebilir duruma gelmiştir. Bu haftadan sonra artık ultrason ölçümlerinde baş popo mesafesi kullanılmaz. Bunun yerine baş çevresi (BPD), karın çevresi (AC), uyluk kemiği uzunluğu (FL) ölçümleri ile gelişim değerlendirilir. Bebeğin elleri ve ayakları kolaylıkla ayırt edilebilir hale gelmiştir. Bebeğin sinir sistemi ve eklem gelişimleri iyice tamamlandığından ultrason sırasında bebeğin kafasını dik tuttuğu, hareket ettiği kolaylıkla gözlenebilir. Ancak bu haftada anne adayının bu hareketleri dışarıdan hissetmesi mümkün değildir. Özellikle ilk hamileliğini yaşayan anne adayları bu dönemde bağırsak hareketlerini yanlışlıkla bebek hareketi ile karıştırabilirler. Elleri ve ayakları ultrasonla rahatlıkla ayırt edilebilir.

Hamilelikte çatlaklar

Hamilelik çatlakları (stria gravidarum) oluşumunda ana neden büyüyen rahim yüzünden karın cildinin gerilmesi ve anne adayının değişen hormonal durumudur. Bu iki faktörün birleşmesi ile cilde esnekliğini veren kollajen liflerde ayrışmalar ve dolayısı ile deride çatlaklar izlenir. En sık karın bölgesinde görülürler. Fakat kalçalarda ve uyluk bölgesinde de oluşabilirler. Sıklıkla uzunlamasına ve deride hafif çöküntüler şeklinde gözlenirler. Ağrıya neden olmazlar.Çatlakların oluşmasında en belirleyici faktör ailesel özelliklerdir (genetik). Yani anne adayının 1. derece yakınlarında (anne, kız kardeşler) hamilelik çatlağı bulunuyorsa, kendisinde de muhtemelen oluşacaktır.